Op 11 december is schaakwereldkampioen Vishwanathan Anand veertig geworden. Hij heeft in zijn carrière alles gewonnen wat er te winnen valt. Hij werd op zijn achttiende Internationaal Grootmeester door het Jeugdwereldkampioenschap te winnen. Vooral in zijn eerste jaren in de internationale arena viel hij op door zijn waanzinnig snelle spel. In die tijd werd er in vrijwel alle toernooien gespeeld met een bedenktijd van twee en half uur per veertig zetten. Anand gebruikte echter zelden meer dan een haf uurtje. Tegenwoordig begrijpt hij beter hoe moeilijk het schaakspel is: hij maakt gewoon zijn bedenktijd op en sindsdien is hij vrijwel onverslaanbaar.
Of hij nog lang wereldkampioen zal blijven, is echter de vraag. In april 2010 zal hij zijn titel moeten verdedigen tegen Veselin Topalov, die in 2005 ook al even wereldkampioen was. Net als de Indiër Anand is de Bulgaar Topalov een waar schaakgenie. Hij heeft de laatste jaren het patent op uiterst scherp aanvalsspel, waarbij hij er niet voor terugschrikt keer op keer fors materiaal te offeren voor op het eerste gezicht vage aanvalskansen. Zelfs de sterkste schaakcomputers weten zijn concepten echter zelden te kraken. Alleen al om die reden zal Anand het zwaar krijgen. Maar er zijn nog meer slechte voortekenen.
Topalov is vierendertig. Dat is al tamelijk oud voor een schaakwereldkampioen. Maar voor Anand kan de leeftijd helemaal wel eens gaan tellen. Zelfs Kasparov verloor op zijn veertigste de wereldtitel. Voor een oudere wereldkampioen moeten we ver terug in de tijd naar Botwinnik, die in 1963 op 52-jarige leeftijd de titel verloor, of naar legendarische grootheden Aljechin, Lasker en Steinitz uit nog vroegere tijden.
Volgens veel analisten is ook de plaats van handeling in het voordeel van Topalov. De match over twaalf partijen wordt gespeeld in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Het moet er echter wel heel opzichtig aan toe gaan, wil een thuisvoordeel bij schaken niet in een groot nadeel kunnen omslaan. Ook zonder zware druk van het publiek is een schaakwedstrijd al zenuwslopend genoeg. En juist op zenuwen scoort Anand hoog: hij lijkt ze al jaren niet te hebben. 2010 belooft een boeiend schaakjaar te worden.
De onderlinge score tussen Anand en Topalov is 23-14 bij 49 remises. Opgave 298 is afkomstig uit een partij tussen Anand en Topalov, gespeeld in Leon 2007. Het gevecht is over: wit speelt en wint.
Opgave 297 is een eenvoudig pionneneindspelletje. Zwart kan natuurlijk naar pion a2 rennen. Zijn a-pion is dan bijna aan de overkant. Wit houdt nog net remise met 1. Kg8-h8! Daarna rent hij zwarts koning achterna om na 6. … Kb2xa2 met 7. Kd3-c2 de deur dicht te gooien. 1. Kf8 werkt niet wegens 1. … Kf6 en wit komt te laat.
Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten