Uiteraard zit het boek weer vol met allerhande kryptopuzzeltjes. De hoogintelligente en ongelofelijke rijke hoofdpersonen, weten van wanten met magische vierkanten en anagrammen. De lezer wordt steevast verslagen door hun ongelofelijke vernuft, maar dat is geen wonder, want ons lezers ontbreekt kennis, waardoor in het boek steeds opnieuw naar alinealange referaten met professorale uitleg moet worden gegrepen. Zo kunnen we het allemaal.
Bovenstaand diagram is ook zo’n soort puzzel, maar nu van eigen fabrikaat. Het is een groot raadsel hoe de tekst is gecodeerd. Gelukkig hebben we via een geavanceerd zoekprogramma op internet een vergelijkbare tekst kunnen achterhalen, maar ook die is jammer genoeg danig verminkt.
Het … … … … … … … .
Ge- … … … … … . Echt niet!
Een … … … … … … … .
Niet … … … … … . O zo!
Als … … … … … … … ,
voor- … … … … … (dat kán!),
blijft … … … … … … …
be- … … … … … . Echt waar!
Wie met een loep naar de puntjes kijkt, ziet dat het wel kleine paardenhoefjes lijken. Het begin van alle wijsheid komt uit het noordoosten. Kunt u de geheime boodschap achterhalen?
In hoofdstuk 77 komt Aleister Crowley voorbij. Browns schurk Mal’akh herinnert zich zijn boeken, citeert er een paar zinnen uit en speelt even met het begrip sacrificie, ‘opoffering’ dat Crowley (volgens Brown/Mal’akh) ziet als middel om ‘heilig’ te worden en zo goddelijke macht te verwerven. Brown vertelt erbij dat Crowley door de kerk werd veroordeeld als ‘de slechtste man die ooit geleefd heeft’ en de vertaler voegt nog een bêtise toe door Browns “from the early 1900s” te vertalen als “in het begin van de 19e eeuw”.

Ik kende Crowley al uit The Romantic Agony, het klassieke meesterwerk van Mario Praz over de Romantiek. Bovendien was Crowley een schaker. In zijn jonge jaren speelde hij aan het eerste bord van Trinity College en van het universiteitsteam van Cambridge. Hij was vrijwel onverslaanbaar en meende serieus dat hij wereldkampioen kon worden. Toen hij echter aan een toernooi in Berlijn mee wilde doen, kreeg hij naar eigen zeggen een spirituele ervaring. Hij zag de sjofele schaakspelers in de rokerige toernooizaal zitten om daarna onmiddellijk tot het mystieke inzicht te komen dat schaken als levensvervulling toch echt niets voor hem was.

Alle informatie over de beoefening van het schaakspel in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten