Of het nog ooit iets wordt met de Stappenmethode op internet mag worden betwijfeld, want sinds een jaar of twee is er een geweldig alternatief: ChessTempo.com, een website met een schieroneindige hoeveelheid trainingsmateriaal. In het begin zaten er nog wat haken en ogen aan de opzet, maar de site ontwikkelt zich razendsnel en inmiddels werkt alles fantastisch. Bij een gratis registratie kun je kiezen of je eindspeltechniek of tactiek wilt oefenen. Heb je een opgave goed, dan stijgt je virtuele rating, bij fouten verlies je ratingpunten; het niveau van de opgaven wordt automatisch aan aangepast. Er is zelfs begeleiding: een computeranalyse geeft uitleg over de opgaven en je kunt opmerkingen plaatsen, vragen stellen en verder discussiëren via een gebruikersforum. Bovendien worden er automatisch erg handige statistieken gegenereerd waar je je vorderingen aan kunt aflezen. Bij een (erg voordelig) betaald lidmaatschap biedt de site nog veel meer faciliteiten, zoals training op bepaalde tactische of technische thema’s en veel gedetailleerdere computeranalyses.
ChessTempo is ontwikkeld door ene Richard Jones. Die zijn er meer in de schaakwereld en de ‘administrator’ van de site is niet scheutig met biografische gegevens. Het enige dat ik met zekerheid kan zeggen, is dat hij een heel behoorlijke schaker moet zijn met een achtergrond in de IT. ChessTempo.com is uiterst geavanceerd, heel leuk en beschikbaar in vele talen, waaronder het Nederlands. Enig nadeel: met dit trainingsmateriaal kunnen beginnende schakers wel heel snel geduchte concurrenten worden van oude glories op hun retour. Uw columnist houdt zijn hart vast.
Mijn opgave 296 heb ik geleend van ChessTempo.com. Om maar even de hoeveelheid materiaal te illustreren: daar is het opgave 41.730. Zwart speelt en wint. Ik dacht het na vier minuten gevonden te hebben, maar ik had het fout! Ziet u het wel?
In opgave 295 wint wit met een zogenaamd koningsdriehoekje. Op 1. Kc5 moet zwart 1. … Kb6 kunnen spelen, want anders komt wit op b6. En op 1. Kd6 moet zwart 1. … Kd8 hebben, anders loopt de pion door. Wit begint daarom met. 1. Kd5-c4 Kc8-d8 (1. … Kc7 2. Kc5 en wint) 2. Kc4-d4 (Het kan natuurlijk ook met 1. Kd4 en 2. Kc4) 2. ... Kd8-c8 3. Kd4-d5 en nu zijn we terug in de beginstelling maar nu is zwart aan zet. Op 3. … Kc7 volgt 4. Kc5 en op 3. … Kb8 of d8 volgt 4. Kd6 Kc8 5. c7 Kb7 6. Kd7 Ka7 7. Kc6! Ka8 8. c8D+ Ka7 9. Db7 mat.
Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel en omgeving vindt u op dubbelschaak.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten