vrijdag 14 september 2007

Voorbeschouwing

Door Huub van Dongen

Het was druk afgelopen dinsdag op de clubavond van Dubbelschaak. De schaakzaal van Grand Café Rembrandt was afgeladen vol. Geen wonder, want het betrof de laatste training voor de start van de landelijke competitie. Dubbelschaak speelt zaterdag uit tegen Veldhoven. Iedereen verwacht dat deze eerste pot wel eens de sleutel kan vormen voor het hele seizoen.

Veldhoven, dat tot voor kort veel hoger in de landelijke competitie speelde, wordt aangevoerd door Alan van der Heijden, die in weekendtoernooien het afgelopen jaar diverse meesters en grootmeesters van het bord wist te combineren. Verder telt het team veel vergane glories, maar ook twee zeer jeugdige talenten die beslist voor verrassingen kunnen zorgen: Thijs Laarhoven, 18 jaar, steeg op de augustusranglijst maar liefst 47 ratingpunten tot het aanzienlijke totaal van 2164. Benjamin Bok, deed het nóg beter. Hij won maar liefst 169 punten en staat nu op 2103. Het ventje is pas 12 jaar oud!!

Overigens zijn ook verschillende Dubbelschakers in de afgelopen periode flink in rating gestegen. Bovendien heeft de Boxtelse formatie zich afgelopen zomer versterkt met Peter Boll. Boll is in de schaakwereld vooral bekend als correspondentiegrootmeester, maar staat ook in het gewone bordschaak zijn mannetje. Michel van der Stee, die vorig jaar alleen als invaller optrad, speelt dit seizoen vast in het eerste.

Helaas wilde teamcaptain Martien van der Meijden tegen de krant niets loslaten over zijn opstelling. Voor de hand ligt dat oudgedienden Wil van Lankveld en Peter Rijkers komend seizoen in het tweede team zullen spelen. Opvallend was echter dat ook Michel Luijpen afgelopen dinsdag werd overgeslagen bij het uitdelen van de hesjes. Wel stond Van der Meijden lange tijd druk gesticulerend met Hans Heijstek te praten waarbij vooral veel richting vijandelijke koning werd gewezen. Zou Boxtels beste pensionado wellicht weer een kans krijgen in de selectie? Vorig seizoen was hij op bord 1 van het tweede team clubtopscorer. Hij haalde daarmee 68 ratingpunten winst binnen. Heijstek moet het overigens niet van attractief spel hebben, maar Van der Meijden verklaarde eerder al tegen de pers dat hij dit seizoen puur voor het resultaat gaat.

In opgave 188 is zwart aan zet. Lukt het u net als de toenmalige wereldkampioene Xie Jun om Jan Timman van het bord te combineren?


Opgave 187 komt uit de Stappenmethode van Cor van Wijgerden. Wit wint met het verrassende 1. Pe6-g5! met de dubbele dreiging mat op h7 of schaak op e6.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Gewoon inloggen als 'anonimous' of 'other' als u tenminste zelf geen blogger bent.

4 opmerkingen:

Huub van Dongen zei

Tip van de week: de zwarte pion op h2 en de open g-lijn zijn wel heel gevaarlijk voor wit!

Anoniem zei

1...Txg2 en nu kan niet 2.Kxg2 wegens h1D+ 3.Txh1 Tg7+etc; Dus wit moet vechten met 2.Lxh4 Txe2 en zwart staat erg mooi. 3.Te1!? Txa2 4.Txe5 Lh5 5.Pd4 ...

Anoniem zei

mmmmmmm!!!!

Huub van Dongen zei

Wat is dit nou voor een rare reactie? Vind je het blog anoniem lekker? Overigens is het op zijn minst een beetje raar om je naam niet bij een reactie openbaar te maken.