donderdag 27 september 2007

Fusie

Door Huub van Dongen

Boxtel heeft een behoorlijke schaakgeschiedenis. Al in de jaren twintig van de vorige eeuw speelde hier EBS, de Eerste Boxtel Schaakvereniging, die vooral bezocht werd door de kring notabelen rond dokter Hoek. Wanneer en waarom die club ter ziele is gegaan, weet ik niet, maar in 1970 werd het stokje overgenomen door De Waltoren. In 1997 is, onder het motto ‘If you can't beat them, join them’, schaakvereniging Dubbelschaak ontstaan uit de Gestelse Pion en De Waltoren. Na de fusie promoveerde Dubbelschaak '97 onmiddellijk naar landelijk niveau. De club hoort tot de sterkste verenigingen van Noord-Brabant en is ook qua ledental sinds de fusie behoorlijk gegroeid.

De fusie is indertijd bepaald niet gemakkelijk tot stand gekomen. De besprekingen vooraf hebben ruim twee jaar geduurd, dus wat dat betreft valt het met de overname van ABN Amro nog mee. Toch was de noodzaak tot fusie erg dwingend. Zowel De Waltoren als de Gestelse Pion had met een zodanig afnemend ledental te maken dat het nauwelijks meer interessant was een interne competitie te houden. De besturen flirtten daarom al langer met elkaar tot in 1996 de verloving werd gevierd met de instelling van een gezamenlijke clubavond. Dat het daarna nog een jaar duurde voor het huwelijk kon worden gesloten, had vooral te maken met juridische beslommeringen.

Heet hangijzer tijdens de oprichtingsvergadering in 1997 bleek de naam van de nieuwe vereniging. Net als in 1970 bij de oprichting van De Waltoren werden allerlei creatieve lolligheden door de leden te berde gebracht. De Gevulde Dame, Manke Loper, A2 afslag 25, dat soort werk. De gemoederen liepen zo hoog op dat iemand verzuchtte dat de problemen al waren ontstaan bij de naamgeving van De Waltoren. Hadden de stichters toen, in navolging van EBS, maar gekozen voor TBS … Het hardst is er indertijd gelachen om het voorstel om de club KNG te noemen. Daarbij stond NG voor ‘niet gezien’ en K voor de korte krachtterm die daar voor menige schaker bij hoort als hij weer eens een mogelijkheid van de tegenstander heeft gemist.



Zo’n verzuchting zal de witspeler in opgave 190 ook wel hebben geslaakt toen hij geconfronteerd werd met zwarts zet. Ziet u hoe zwart snel wint?



In opgave 189 maakte schaakautomaat De Turk korte metten met de witspeler door 1. … Pc6xe5! 2. f4xe5 Ld7xb5 3. Dd3-c2? Db6-f2+ 4. Ke1-d1 Df2-f1+ en mat.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon inloggen als 'anonimous' of 'other' , maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

1 opmerking:

Huub van Dongen zei

Zwart wint door een 'kolossale' zet. Let er vooral even op dat wits toren f2 moet blijven dekken. Meer info kan ik moeilijk geven zonder de clou te verraden.