donderdag 20 september 2007

Dubbelschaak klopt Veldhoven
4½ - 3½ tegen belangrijkste concurrent

Eindelijk is Dubbelschaak het schaakseizoen een keer goed gestart. In de eerste ronde van de KNSB-competitie moest het eerste team van de Boxtelse schaakvereniging meteen aantreden tegen de belangrijkste concurrent voor het kampioenschap. Op papier zijn Veldhoven en Dubbelschaak de grote favorieten van de zuidoostelijke poule van de landelijke competitie. Veldhoven-1 heeft een gemiddelde rating van bijna 2100, Dubbelschaak zit er net boven. Daarmee zijn beide teams sterk genoeg om een klasse hoger te spelen, maar de concurrentie in Brabant en Limburg is steevast erg groot. De Boxtelse schakers, die het seizoen traditioneel altijd opvallend slecht beginnen, hadden alle reden om beducht te zijn voor de jonge Veldhovense ploeg. Maar dit keer ging het geweldig en mocht een verdiende 4½ - 3½ overwinning in de scoretabel worden bijgeschreven.

Grootmeester tegen Meester
Dubbelschaak startte de wedstrijd overweldigend. Vooral Ad Kleijberg en Rob van Meurs drukten hun tegenstanders vanuit de opening meteen in de verdediging en ook de stelling van Martien van der Meijden zag er in het vroege middenspel erg veelbelovend uit. Van der Meijden won een pion, maar kon later in de partij niets vinden om zijn voordeel te verzilveren. Hij hield uiteindelijk nog maar één seconde bedenktijd over, maar toen kon wel meteen de remise genoteerd worden.

Kleijberg en Van Meurs hadden intussen keihard toegeslagen. Met fraai combinatiespel brachten ze hun tegenstanders snel op de knieën. En opmerkelijk genoeg had debutant Peter Boll inmiddels ook de winst naar zich toegetrokken. Boll speelde tegen de zeer sterke jeugdspeler Dirk van Dooren, een Fide-Meester waarmee Veldhoven zijn team versterkt bleek te hebben. Daarmee deed zich waarschijnlijk een unicum voor: twee officiële titelhouders die elkaar treffen in de 3e klasse KNSB. Want Peter Boll is Grootmeester! Correspondentieschaakgrootmeester weliswaar, maar hij bewees dat zijn enorme routine ook op het bord van doorslaggevende betekenis kan zijn.

De verdedigingskunst van Hans Heijstek
De tussenstand van 3½ - ½ zag er mooi uit, maar de situatie op de overige borden was zorgelijk. Huub van Dongen had zich op het eerste bord verrekend en probeerde met actief spel een eindspel met twee pionnen voor een paard te redden. Het bleek niet te gaan. Michel van der Stee, die nog nooit een partij voor Dubbelschaak had verloren, werd zwaar onder druk gezet voor de pas twaalfjarige Benjamin Bok: Benjamin won. En ook Guido Jansen en hans Heijstek stonden matig.

Net op tijd kwam de ommekeer en kon Dubbelschaak orde op zaken stellen. Jansens tegenstander zag in het eindspel niet hoe hij het verder kon proberen en bood remise aan. En Heijstek liet een knap staaltje van zijn specialiteit zien: het verdedigen van moeilijke stellingen. Nadat Heijstek in de opening door een tussenzetje was verrast, zag het er urenlang zeer dreigend uit, maar hij gaf geen krimp. Uiteindelijk nam zijn tegenstander een afwikkeling naar een toreneindspel met een pion meer, maar Heijstek had uitstekend beoordeeld dat hij in het eindspel geen enkel gevaar meer te duchten had wegens de inmiddels zeer actieve opstelling van zijn koning en toren.

Entree gratis
In de tweede ronde speelt Dubbelschaak tegen De Combinatie, een fusieclub uit Deurne, Asten en Someren. Dubbelschaak speelt thuis en ook de overige drie Dubbelschaak-teams spelen die middag in de grote zaal van Grand Café Rembrandt. Het belooft een enorme happening te worden. De entree is gratis.

Geen opmerkingen: