donderdag 26 mei 2011

Schaken leren in één middag

Met Hans Böhm en Anish Giri

Persbericht De Vughtse Toren en Dubbelschaak ’97
Woensdag 25 mei 2011

Samen met de Koninklijke Nederlandse Schaakbond bieden de schaakverenigingen De Vughtse Toren en Dubbelschaak ’97 op 22 juni alle kinderen uit de omgeving de mogelijkheid om in één middag de spelregels van het schaakspel te leren. Daarvoor zijn niemand minder dan televisiepersoonlijkheid Hans Böhm en schaakgrootmeester Anish Giri uitgenodigd. Het is pas de derde keer dat in Nederland zo’n uitdagende Schaak Challenge wordt gehouden. De deelnemers zijn te gast in de theatervleugel van SintLucas in Boxtel, waar een paar dagen later het Nederlands Kampioenschap Schaken begint.

Hans Böhm. Foto Karin Gottlieb.
Tijdens de Schaak Challenge, speciaal bedoeld voor kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs, ligt de nadruk vooral in het plezier dat je met schaken kunt beleven. Volgens Wolter de Vries, voorzitter van De Vughtse Toren, belooft het een onvergetelijk schaakfestijn te worden. “Hans Böhm zal de middag presenteren. De 16-jarige Anish Giri, twee jaar geleden als jongste schaakgrootmeester ter wereld al Nederlands Kampioen, vertelt hoe hij zo goed heeft leren schaken”. Later op de middag speelt Giri bovendien een simultaan tegen de deelnemers. Maar dan moet eerst iedereen de spelregels leren. Daarvoor is een team van ervaren schaakdocenten aangetrokken. De organisatie rekent op minimaal honderd deelnemers.

Schaken en gamen
Anish Giri
Schaken doe je traditioneel met z’n tweeën. Maar tegenwoordig hoeft dat niet meer. Dankzij computertechnologie is schaken een game geworden die je overal kunt spelen. Op je laptop, op je smartphone, zelfs in vliegtuigstoelen zit tegenwoordig bijna altijd een spelcomputer waar je op kunt schaken. Maar nog leuker is het schaken via internet. Tijdens de Schaak Challenge maken alle deelnemers in een speciaal daarvoor ingericht computerlokaal, kennis met PlayChess, een enorme internetschaakclub. Huub van Dongen, voorzitter van de Boxtelse schaakvereniging Dubbelschaak, is een groot liefhebber van internet schaak. “Zodra je bent ingelogd, kun je schaken. Je hoeft nooit te wachten, want er zijn altijd honderden spelers on line. Ze komen overal vandaan. Ik heb zelfs gespeeld tegen schakers uit Papoea Nieuw Guinea en Timboektoe. Het is heel leuk om dan even te chatten. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon met een klasgenoot afspreken.”

Toernooi met mooie prijzen
Tijdens de Schaak Challenge worden de deelnemers opgedeeld in groepjes. Wie nog helemaal niet kan schaken leert de spelregels. Wie het al wel een beetje kan, krijgt een opfriscursus en een paar handige tips. Jeugdschakers die op een club zitten, krijgen een workshop van een echte crack. Daarna kan iedereen meteen meedoen aan een schaaktoernooi in dezelfde drie niveaugroepen. Er zijn leuke prijzen. Niet alleen bekers. Sponsor SLIM.nl, een uitgeverij van educatieve software, heeft ook enkele Flip HD Filmcamera’s beschikbaar gesteld. Bovendien krijgen alle deelnemers als herinnering een schaakspel cadeau.

Inschrijven
Alle scholen in Boxtel en Vught hebben informatie gekregen over de Schaak Challenge. De scholen kunnen liefhebbers collectief inschrijven, maar kinderen kunnen zich ook individueel opgeven via Schaakchallenge.org. De middag in SintLucas, Burgakker 17 in Boxtel, begint woensdag 22 juni om 13.30 uur en duurt ongeveer tot 17.00 uur.

Anish Giri reikt de prijzen uit op de Schaak Challenge van 2 april in Amsterdam.

Geen opmerkingen: