donderdag 26 mei 2011

Jan Smeets

De kampioen van 2008 en 2010, Internationaal Grootmeester Jan Smeets, heeft in een recent toernooi in Sarajevo een dikke zestien ratingpunten verloren. Toch moet hij beslist tot de grote favorieten voor het Nederlands Kampioenschap worden gerekend, dat van 25 juni tot en met 5 juli in SintLucas in Boxtel wordt gehouden. Vorig jaar bleef hij dankzij zeer gedegen spel zowel de jonge Anish Giri als oudgediende Loek van Wely overtuigend voor.

Jan Smeets. Foto website KNSB.

Smeets heeft zich ontwikkeld tot de kopman van een ijzersterke generatie jonge Nederlandse grootmeesters die in hun jeugd werden opgeleid met de Stappenmethode van Cor van Wijgerden. Hij veroverde in 2004 als eerste van de groep de grootmeestertitel. Erwin L’Ami, net als Smeets geboren op 5 april 1985, volgde een jaar later en is nog steeds in de achtervolging. Daniël Stellwagen en Jan Werle lijken de strijd te hebben opgegeven en doen niet mee met het NK.

Behalve zijn twee overwinningen in het Nederlands kampioenschap heeft Smeets een behoorlijk aantal andere grote toernooisuccessen op zijn naam staan. Daarbij valt op dat hij zelfs voor de absolute wereldtop uiterst gevaarlijk blijkt te zijn. Shirov, Kramnik, Ivanchuk, Carlsen … ze beten allemaal wel eens in het stof. Volgens de Engelstalige Wikipedia speelt Smeets agressief en vertrouwt hij naar eigen zeggen te veel op zijn tactische vaardigheden. Volgens mij klopt dat niet erg. Smeets is de laatste jaren vooral een erg stevige speler geworden, goed voorbereid en met nauwelijks zwakheden in zijn spel. Zijn grootste kracht zijn z’n stalen zenuwen en z’n bereidheid geduldig te wachten op een fout van de tegenstander. Anish Giri mag de hoogste rating hebben en internationaal het meeste aanzien, met Smeets krijgt hij nog heel wat te stellen: een ervaren rot die voor niemand opzij stapt.

Op zoek naar tactische momenten in Smeets vele partijen in de schaakdatabases op internet viel de oogst een beetje tegen. De meeste wendingen komen niet op het bord in de partijen van het moderne grootmeestersgilde en wat wel voor het voetlicht treedt, is veel te gecompliceerd voor een rubriek in een plaatselijke krant. Wat Smeets vermag moge blijken uit het onderstaande diagram.

Opgave 373: wit wint.
Opgave 373 is afkomstig uit een snelschaakpartij met ieder tien minuten bedenktijd tussen Jan Smeets en Bogdan Lalic, Hypercube-toernooi 2005. Smeets heeft in de afgelopen paar zetten al een hele toren geïnvesteerd. Ga er maar gerust van uit dat hij de volgende truc al zag aankomen. Ziet u hoe wit tot een winnende aanval komt?

Opgave 372: wit wint.
Opgave 372 van vorige week uit de partij Smeets-Reinderman, NK 2010, was veel simpeler. Wit won met 1. Lh4xf6!, waarna de pion op a6 de doorslag geeft.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: