dinsdag 10 mei 2011

Anish Giri

Girimania, dat is wat ons te wachten staat bij het NK in SintLucas. Toen Anish Giri in januari tijdens het Tata Steel-toernooi de nummer één van de wereldranglijst Magnus Carlsen versloeg, stroomden de radio- en televisieploegen naar Wijk aan Zee. Telegraaf en NRC brachten het nieuws met foto op de voorpagina. Het enige wat nog ontbrak waren hordes gillende meisjes. En toch heeft Anish Giri alles om hem de Justin Bieber van de schaaksport te maken.

Foto van Anish' website.
Anish Giri was pas veertien jaar oud toen hij in 2009 Internationaal Grootmeester werd. De meeste spelers krijgen een terugslag als ze na lang zwoegen eindelijk de benodigde resultaten hebben behaald om de titel aan te vragen. Zo niet Anish Giri: hij won aansluitend zeer verrassend het Nederlands Kampioenschap als verreweg de jongste speler ooit. Het talent spat aan alle kanten van zijn spel: sommige tegenstanders worden met vaste hand langzaam geworgd, vele anderen worden met tactisch geweld op verschrikkelijke wijze van het bord geslagen. Alles met een glimlach op het gelaat, altijd bereid tot een vriendelijk praatje achteraf, heel open voor de pers en toch zeer kritisch op eigen en andermans onvolkomenheden op het schaakbord.

Overigens kan Anish nog heel wat meer dan schaken. Hij is geboren in Petersburg. Zijn vader is Nepalees, zijn moeder Russisch. Het gezin woonde enige tijd in Japan. In 2008 verhuisde hij naar Nederland. Anish’ eigen website is dan ook vijftalig. Mij is verteld dat hij zijn talen vrijwel accentloos spreekt, hetgeen ik voor zijn Engels (dat leerde hij op het tweetalig gymnasium) en Nederlands in elk geval kan beamen. Bovendien schrijft hij heel vlot, niet alleen op zijn website, maar ook in bijvoorbeeld New in Chess, het meest gerenommeerde schaaktijdschrift ter wereld.

Ik weet niet wat de katalysator zal zijn die bij jonge meisjes het hart en de hormonen op hol zal brengen. Misschien een televisieoptreden, waarin hij, ondanks zijn duivelse intelligentie, laat zien hoe aardig hij is. Het kan ook een fotoreportage in een glossy zijn, want hij is nog een mooie jongen ook. In elk geval sluit ik niet uit dat er van 25 juni tot en met 5 juli dranghekken op de Burgakker in Boxtel zullen staan. Nu maar hopen dat het gegil de kwaliteit van de partijen ten goede komt.

Opgave 371: zwart wint.
Opgave 371 is een stelling van Giri met zwart tegen de fameuze Ljubomir Ljubojevic, die in de jaren zeventig en tachtig zelfs Karpov met zijn getruukte spel de stuipen op het lijf joeg. De jeugd van tegenwoordig heeft de rollen omgekeerd: zwart speelt en wint.

Opgave 370: wit wint.
In het NK van 2009 verraste Giri zijn tegenstander Frans Cuijpers en het publiek in de stelling van opgave 370 met het spectaculaire 1. Dg7-e5!! De dame is onkwetsbaar wegens mat op a4, maar er dreigt ook mat op b8 en de zwarte dame staat in. Uiteraard gaf zwart de partij hier op.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: