vrijdag 16 juli 2010

Verzengende hitte in schaaklokaal

Van Dongen en Van Meurs bleken ertegen bestand

In het bloedhete clublokaal van Dubbelschaak werden afgelopen zaterdag de finales van het schaakseizoen afgewerkt. Ondanks diverse ventilators bleek het onmogelijk de hitte uit de bovenzaal van Grand Café Rembrandt te weren. De kwaliteit van de partijen had er zichtbaar onder te lijden.

Clubkampioenschap
Peter Boll en Huub van Dongen begonnen al ’s morgens om 09.00 uur aan de play-off om het clubkampioenschap van Dubbelschaak. Het werd een ongekend spannende match, waarin Van Dongen, dankzij een enorme dosis geluk, uiteindelijk aan het langste eind trok. Vooral in de eerste partij lachte Vrouwe Fortuna hem heel vriendelijk toe. Met wit wist hij in de opening hoegenaamd niets te bereiken. Het middenspel leverde ook niets op en toen er tegen de veertigste zet afgewikkeld moest worden naar een eindspel, leek Boll op het eerste gezicht wat beter te staan. Boll verzonk echter in diep gepeins en verloor volkomen onnodig door tijdsoverschrijding.

In de tweede partij trok Boll de score gelijk. Van Dongen kwam er niet aan te pas al wist hij de partij na een volkomen mislukte opening nog lang te rekken. Inmiddels was het over vijven en dik veertig graden in het speellokaal. Bij gelijkspel bleken de reglementen een barrage van twee rapidpartijen voor te schrijven met een kwartier bedenktijd per persoon per partij. Boll lootte wit in de eerste partij en won overtuigend. Van Dongen hervatte zich echter en trok via een fraaie koningsaanval de tweede beslissingspartij naar zich toe.

Daarmee was Van Dongen kampioen, want bij gelijk eindigen na barrage geldt de totaalscore in de periodekampioenschappen van het afgelopen seizoen en daarin scoorde hij net een paar punten extra. De afgelopen drie jaar lukte het niet. Dit jaar ternauwernood. Maar door de nipte overwinning prijkt Van Dongens naam nu al wel voor de tiende keer sinds het ontstaan van Dubbelschaak ’97 op de wisseltrofee.

Meierij-cup
Ook de finale van de Meierij-cup, een knockout-toernooi van rapidpartijen voor spelers uit de regio, kende een spannend verloop. Rob van Meurs en veelvoudig winnaar Guido Jansen maakten er een ware thriller van. In de eerste partij dacht Jansen met zwart via een slimmigheidje op aanval te kunnen spelen. Van Meurs had een en ander echter veel beter beoordeeld en strafte het zwarte opportunisme hardhandig af. In de tweede partij trok Jansen de score echter weer gelijk, waarna een barrage van snelschaakpartijen met een bedenktijd van vijf minuten per persoon uitkomst moest bieden. Meestal is Jansen in dit soort partijtjes bijna onverslaanbaar. Van Meurs bleek echter veel beter tegen de hitte en de spanning bestand. Hij won met 2-0.

Zomerprogramma
Met deze laatste finales is het schaakseizoen van Dubbelschaak afgesloten. Maar dat wil niet zeggen dat er in de zomer niet wordt geschaakt. Zo lang het café niet wegens vakantie gesloten is, kunt u iedere dinsdagavond in Rembrandt terecht om geheel vrijblijvend een partijtje te spelen. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel en omgeving vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: