donderdag 1 juli 2010

Emoties

Tijdens één van de matches tussen Kortsjnoi en Petrosian besloot het organisatiecomité na enkele partijen een schot onder de tafel te plaatsen. De spelers zaten zo opzichtig naar elkaar te schoppen dat het de lachlust van het publiek opwekte. Maar ik heb nooit gehoord dat een schaker, wiens uitgestoken benen per ongeluk worden geraakt, kermend ter aarde stort en huilend om de wedstrijdleider roept.

Of deze. Het zijn maar een paar zetten. Speelt u even mee? 1. e4 c5 2. Pf3 e6 3. d4 cxd4 4. Pxd4 a6 5. Ld3 Pe7. Er staat een volstrekt normale stelling op het bord. Zwart heeft zijn paard naar e7 gespeeld om later na Pbc6 op c6 met een stuk terug te kunnen pakken. De hele wereld kijkt via internet mee, want het is een toptoernooi. En dan speelt wit plotseling 6. Pb1-d6 mat. Op de tribune gaat het publiek te keer. Ook in huiskamers en cafés op alle continenten stijgt een gigantisch gebrul op. Iedereen heeft het gezien. Wit deed een onreglementaire zet. Maar de scheidsrechter keurt hem goed. 1-0.

Het kan nog erger. Gewone partij. Eén van de spelers wordt loepzuiver matgezet. Maar de scheidsrechter wuift niets aan de hand, doorspelen. Of hij fluit af en kent de tegenstander een vrije zet toe.

Misschien heeft Blatter gelijk en draagt dit soort idioterie bij aan de emoties die voetbal populair maken bij het grote publiek. Maar ik vrees dat hij te ver is gegaan. Er komt een moment dat de media het niet meer pikken. De rol van de scheidsrechter in het voetbal is véél te groot. Hij heeft meer invloed op de uitslag van de wedstrijden dan de spelers. Zelfs als de dwalingen onopzettelijk zijn, zijn ze onacceptabel, maar het is heel verleidelijk om af en toe boze opzet te vermoeden. Jack van Gelder beweert op televisie glashard dat er geen elektronische hulpmiddelen worden ingezet omdat de FIFA dan de uitslagen niet meer kan manipuleren. Als daar ook maar iets van waar is, moeten de televisieschermen op zwart. Net zoals in Duitsland de Tour de France al enkele jaren niet meer op de televisie komt omdat de wielrenwereld geen orde op zaken weet te stellen in de dopingproblematiek.

Waarom de schaaksport op de televisie geboycot wordt, weet ik niet. We hebben tegenwoordig zelfs een dopingreglement en er gebeurt van alles zonder dat er een scheidsrechter aan te pas komt. Tijdens de eerste weken van het WK-voetbal is in Medias, Roemenië, het Koningenschaaktoernooi gehouden. Het toernooi was geweldig sterk bezet, maar Magnus Carlsen, de nummer één op de wereldranglijst, scoorde maar liefst 7½ uit 10. Daarmee is hij op de ratinglijst inmiddels 26 punten uitgelopen op wereldkampioen Vishwanathan Anand en heeft hij bijna Kasparov’s all time toprating overtroffen. Bovenstaande stelling, opgave 327, komt uit zijn witpartij tegen de Chinese topgrootmeester Wang Yue. Wit speelde 1. g3-g4! h5xg4 2. h4-h5 Ld5-e4 3. Tc5-c7, wat snel wint. Maar wat volgt er eigenlijk op 2. … Ld5-c6?

Opgave 326 kwam uit de NK-partij tussen Benjamin Bok en Dimitri Reinderman. Wit won met 1. Lc2xa4! Db5xa4 2. Tf6xe6+! Ke8-d7 3. Te6-d6+ en 4. Df2xe3. Zwart speelde nog een paar zetten door en gaf toen op.


Opgave 327 komt uit de NK-partij tussen Benjamin Bok en Jan Smeets. Smeets vond de fraaie weerlegging 1. ... e6xd5 2. e4xd5 Dc6-d7! waarna allerlei wilde aanvalspogingen van wit falen op Dd7-h3. bijvoorbeeld 3. Ld3xh7+ Kg8xh7 4. Df3-h5+ Kh7-g8 5. Ld4xg7 Kg8xg7 6. Dh5-h6+ Kg7-g8 7. g5-g6 Dd7-h3! Bok speelde het uiteraard anders, maar kreeg bij lange na niet genoeg compensatie.

De cartoon van Mihajlovski Zarko boven dit blogbericht vond ik op Chessgraphics.net. Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

2 opmerkingen:

Martien zei

Hoi Huub,

Klein foutje in je blog. Overigens een erg leuk stukje!

In de analyse van de partij van Smeets staat er Dd7-d3. Dit moet natuurlijk Dd7-h3 zijn.

Groetjes

Huub van Dongen zei

Bedankt Martien, ik heb het verbeterd.