donderdag 6 mei 2010

Leerzame fouten

De WK-match in Sofia heeft de televisie voor zo ver ik weet nog niet gehaald. De dagbladen meldden wel het een en ander. Vooralsnog staat Anand voor, maar het dreigt akelig spannend te worden, want in de laatste paar partijen had Topalov door spectaculaire offers steeds het beste van het spel. Dynamisch evenwicht noemen de experts het soort stellingen dat nu op het bord komt. Er wordt steeds materiaal geofferd voor stukkenspel en beide partijen moeten zet na zet de enige mogelijkheid vinden om de druk vast te houden, dan wel de aanval af te slaan.

Wat zeker geen televisieaandacht zal krijgen is het NK-jeugd, dat deze week in Haarlem wordt gespeeld. Anish Giri, veruit de sterkste Nederlandse jeugdspeler, doet als Algemeen Nederlands Kampioen natuurlijk niet mee. Ratingfavoriet in de leeftijdscategorie tot twintig jaar is nu de 16-jarige Internationale Meester Robin van Kampen uit Bussum. Hij heeft echter al twee punten achterstand opgelopen op David Klein uit Heemstede die met 4½ uit 5 aan de leiding gaat.

Van de Brabantse deelnemers doet de 15-jarige Benjamin Bok (3½ uit 5) uit Veldhoven het prima. Anne Haast uit Dongen, het enige meisje dat niet in de afzonderlijke damesgroep wil spelen, valt met 3 uit 5 nog een beetje tegen. Peter Lombaers uit Nuenen kan in het geweld tot nu toe niet helemaal mee.

De partijen uit zo’n jeugdkampioenschap zijn voor de leergierige amateur overigens een stuk interessanter dan de WK-partijen. Op het WK wordt zo sterk gespeeld dat vrijwel alle trucs verborgen blijven. Het waarom van de zetten is vaak een raadsel en het is gewone stervelingen niet gegeven om de spelers eens op een foutje te betrappen. En juist de fouten maken een schaakpartij leerzaam.

Bij een NK-jeugd ligt dat uiteraard anders. In de partij tussen Yorick Ten Hagen en Maurice Manoch uit de eerste ronde had wit net op d5 geslagen. Slaat zwart nu met de c-pion terug, dan blijft hij met een tamelijk uitzichtloze stelling zitten. De pionnenstructuur is symmetrisch, maar wit kan met 12. Pa4 en een toren naar c1 een stevige greep op de zwarte stelling krijgen. Wellicht dat de wereldtoppers niet voor zo’n passieve verdediging zouden terugschrikken, maar de jeugdige zwartspeler in elk geval wel. Hij speelde 11. … Pf6xd5. Opgave 319a: Wit kan nu een truc spelen met als pointe het insluiten van de zwarte dame. Hoe? Opgave 319b voor gevorderden: Wit sloot de zwarte dame in en zwart gaf op. Volgens mij kan zwart zich redden door materiaal op te geven voor een soort dynamisch evenwicht. Hoe?

Opgave 318: tijdens het kampioenschap van de USA in 1986 werd de partij tussen de bigamisten Lein en Benjamin beslist door 1. Tf7xg7+! Kh7xg7 2. Dd2-d7+ en zwart gaf op. Na 2. … Kg6 is 3. Dg5 mat.

Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl. Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Wit kan de dame winnen met 12.e4 Pxc3 13.Lxc3 Lxe4 14.La5. Maar zwart hoeft nog niet op te geven. In mijn krant (o.a. Gooi- en Eemlander) gaf ik aan:
1) 14...Lxf3 15.Lxb6 Lxe2 16.La5 Lxf1 17.Txf1 Lxd4 en zwart heeft toren, paard en twee pionnen voor de dame.
2) 14...Lxf3 15.Lxb6 Lxe2 16.Tfe1 axb6 17.Dh3 La6 18.Dxd7 Tad8 19.Dc7 e6 gevolgd door Lxd4 en zwart heeft twee lopers en twee pionnen voor de dame en bovendien een zeer gesloten stelling.
Een lezer wees me erop dat als wit in variant 1 - 16.Lc5 speelt in plaats van 16.La5, dat zwart dan maar één pion plus toren en paard voor de dame krijgt. Nog altijd geen reden voor zwart om meteen op te geven.

Johan Hut

Hans zei

In variant 2 geef je pion b6 weg. Dat is niet nodig. 18. .. e6 lijkt me beter.