Bij het Nederlands jeugdkampioenschap besloot ze niet alleen in een leeftijdscategorie te hoog uit te komen, maar ze wilde ook niet bij het meisjeskampioenschap aantreden. Ze speelde als enige meisje tussen de jongens in het Algemene Nederlandse kampioenschap tot twintig jaar. In dat kampioenschap speelden een paar zeer getalenteerde kereltjes mee die al internationale titels hebben en waarvan verwacht mag worden dat ze binnenkort naar het grootmeestersgilde doorbreken. Dat weerhield Anne er niet van gewoon gedeeld eerste te worden. Jammer genoeg, althans voor idolate supporters zoals ik, verloor ze in de barrage van de 19-jarige kandidaatgrootmeester Lars Ootes.
Anne Haast heeft een prachtige speelstijl. Ze zoekt altijd naar het initiatief en schrikt er niet voor terug materiaal te geven voor de aanval. Ze heeft een uitstekend positioneel gevoel en ook tactisch is ze heel gevaarlijk. Zo zien we het graag, want schaken is veel meer dan houtjes tellen.
Nevenstaande stelling is een mooi voorbeeld. Met wit tegen David Klein, die lange tijd de ranglijst aanvoerde, is Anne met haar dame op rooftocht gegaan. Pion a7 heeft ze te pakken, maar ze lijkt nu in een lastig parket te komen. Zwart dreigt met Tc7 de witte dame in te sluiten. Anne moet al een paar zetten eerder hebben gezien hoe ze de zwarte dreigingen af kan wimpelen. Opgave 320: ziet u het ook?
Dat het niet alle spelers gegeven is meer van het spel te maken dan louter tellen, moge blijken uit opgave 319 van vorige week. In de partij tussen Yorick ten Hagen en Maurice Manoch uit de eerste ronde volgde 11. … Pf6xd5 12. e2-e4! Pd5xc3 13. Ld2xc3 Lf5xe4 14. Lc3-a5 en zwart gaf op. Dat was op zijn minst voorbarig. Natuurlijk had zwart deze damevangst al in zijn berekeningen voor zijn 11e zet moeten opnemen. Met wat meer ervaring had de zwartspeler geweten dat zo’n akelige verrassing niet meteen het einde van de partij hoeft te betekenen. Hij had nog een prachtige manier om de partij voort te zetten in 14. … Le4xf3 15. La5xb6 ( 15. gxf3? Dxd4 16. Tfd1 Dc5! of 16. Tad1 Df4! met de dreiging 17. … Le5) 15. … Lf3xe2 Als wit nu de loper op b6 redt, krijgt zwart voldoende materiaal voor de dame. Maar ook na 16. Tf1-e1 a7xb6 17. Da3-h3! Le2-a6! 18. Dh3xd7 e7-e6! hoeft zwart zeker niet te wanhopen. Pion d4 is ten dode opgeschreven. De zwarte lopers zijn zeer sterk en wit heeft nauwelijks een aanknopingspunt om de zwarte stelling te kraken. Het materiële voordeel van wit heeft dan ook nauwelijks enige betekenis.
Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl. Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. De foto van Anne Haast is gemaakt door Henk Roosink; ik vond de foto via de website van het NK in een Picasa-album van een zekere Tamara. Mocht iemand bezwaar hebben tegen publicatie, neem dan a.u.b. even contact met mij op.
1 opmerking:
Hallo Huub, ik heb zelf de foto's gemaakt (dochter van Henk Roosink), maar dit staat inderdaad verkeerd op de site. Maar bij deze (en beter laat dan nooit): geen bezwaar tegen publicatie. :-)
Groetjes, Tamara Roosink
Een reactie posten