donderdag 11 maart 2010

Dubbelschaak wint overtuigend van Oost-Souburg

3-5 in verre uitwedstrijd

Eindelijk zat het een keer niet tegen in de competitiewedstrijd van Dubbelschaak. Het hele seizoen grossierde het eerste team van de Boxtelse schaakclub in onnodig gepruts. Afgelopen zaterdag, in de verre uitwedstrijd tegen Oost-Souburg, speelden de Dubbelschakers voor de eerste keer in dit jaar op het niveau dat in de landelijke competitie vereist is. Op de 5-3 overwinning was dan ook niets af te dingen.

De wedstrijd begon zeer voorspoedig met een overwinning van Guido Jansen aan bord vijf. Jansen, die meestal op een veel hoger bord speelt, had door familieomstandigheden enige trainingsachterstand opgelopen, maar daar was niets van te merken. Na een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander in de opening, sloeg hij meteen onverbiddelijk toe.

Lange laveerpartijen

De andere uitslagen lieten daarna nog lang op zich wachten. Wat echter opviel, was dat bijna alle Dubbelschakers met een tevreden blik achter het bord zaten. Alleen Rob van Meurs was aan bord vier in moeilijkheden geraakt, maar ook zijn stelling zag er zeker niet onhoudbaar uit. Wel leek duidelijk dat de wedstrijd in een impasse verkeerde, want op elk bord waren de contouren voor lange laveerpartijen duidelijk zichtbaar.

De tweede overwinning van Dubbelschaak kwam op naam van Huub van Dongen. Hij had in het vroege middenspel aan bord twee veel bedenktijd geïnvesteerd om met zwart een superieure structuur op te bouwen, maar wit leek niet zonder tegenkansen. Zijn tegenstander liet zich echter verrassen door een venijnig stukoffer. Een paar zetten later bleek dat wit groot materiaalverlies niet meer kon voorkomen.

Michel van der Stee op bord zes kon daarop met een gerust hart remise accepteren. Temeer omdat ook Peter Boll met wit op bord drie met groot vertoon van macht de overwinning naar zich toe zat te trekken. Vanuit een Gesloten Siciliaans had hij op het juiste moment de stelling geopend. Zwart had op dat moment een kwaliteit kunnen winnen, maar dat zou wit een ziedende koningsaanval hebben opgeleverd. Toen zwart de kwaliteit niet accepteerde, bleef hij in het eindspel met een akelig zwakke pion zitten, waarna Boll de zaak technisch voortreffelijk klaarde.

Spannende eindfase

Daarmee was de wedstrijd echter nog niet gespeeld. Intussen was duidelijk geworden dat Martien van der Meijden het aan bord één tegen veelvoudig Zeeuws kampioen René Tiggelman niet kon bolwerken. Ook de overlevingskansen van Rob van Meurs waren inmiddels minimaal.

De laatste punten voor de overwinning moesten dus van invaller Gilion Berkelmans op bord zeven en Wil van Lankveld op bord acht komen. Hun stellingen zagen er zeer gezond uit, maar waren ook weer niet zo duidelijk dat er al op de overwinning getoost kon worden. Berkelmans had prima gespeeld en stond ook beter. Hij ruilde echter de verkeerde stukken af, waarna hem nog een moeilijke verdediging wachtte. Gelukkig stelde Wil van Lankveld orde op zaken. Hij koos voor een keurige afwikkeling naar een superieur eindspel. En toen hij materiaal kon winnen, zag hij daar zeer terecht van af omdat hij direct mat kon forceren. Berkelmans kreeg daarop remise aangeboden, waarna Van Meurs zijn gevecht staakte en capituleerde.

Met deze overwinning is de prolongatie van Dubbelschaak in de landelijke competitie zo goed als zeker gesteld. In de laatste twee wedstrijden speelt Dubbelschaak tegen het al gedegradeerde Middelburg en het naar de voorlaatste plaats gezakte SV Botwinnik uit Zoetermeer.

Overige teams

Veel minder rooskleurig ziet het er uit voor Dubbelschaak-2. De Boxtelse reserves staan helemaal onderaan in de promotieklasse van de Noord-Brabantse Schaakbond. Zaterdag werd opnieuw verloren: dit keer met 6-2 van Baronie-1 uit Breda. De enige overwinning kwam op naam van Diederik Claassen. Hans Heijstek en Tom van Stiphout speelden remise. Dan deed Dubelschaak-3 in de 3e klasse van de NBSB het heel wat beter. Vught-3 werd met 6½ - 1½ in de pan gehakt. Paul van der Leije, Jaap Gottlieb, Curd Claassen, Reinder de Boer en Jon van Kuijk maakten het verschil.

Geen opmerkingen: