donderdag 11 maart 2010

Chess Tutor

Samen met Stefan Meyer-Kahlen, de grote man achter het schaakprogramma Shredder dat al vele malen wereldkampioen computerschaak werd, is Cor van Wijgerden begonnen de Stappenmethode om te zetten in een digitale Chess Tutor. Ook Eiko Bleicher, een andere beroemde ontwikkelaar van schaakprogramma’s, is bij het project betrokken. Er zijn inmiddels twee stappen beschikbaar, maar erg flitsend zijn ze nog niet.

De Stappenmethode is bedoeld om kinderen schaken te leren. Oorspronkelijk werden de werkbladen van Van Wijgerden nog gestencild, maar inmiddels is de methode uitgegroeid tot enorme serie werkboeken met bijbehorende docentenhandleidingen. Aan de lay-out is echter nooit veel veranderd. Al sinds de werkboeken begin jaren negentig verschenen, is geklaagd dat ze zo saai zijn. Van Wijgerden geeft als belangrijkste verweer dat de sjeu toch echt door de docent ingebracht moet worden. Daar heeft hij een punt, maar erg overtuigend is het niet. De werkboeken worden op iedere club vooral voor zelfwerkzaamheid gebruikt.

Jammer genoeg is het commerciële talent in de schaakwereld dun gezaaid. Anders was de Stappenmethode al lang uitgegroeid tot een internationale internethype, want inhoudelijk is het allemaal prima in orde en pedagogisch en didactisch zal het ook wel kloppen. Misschien ligt het ook wel aan Van Wijgerden zelf, want de nieuwe Chess Tutor blinkt ook niet uit in presentatie: kurkdroog en weinig enthousiasmerend. “De grafische mogelijkheden zijn op de computer natuurlijk ook toegenomen. Van pijlen, rondjes, vierkantjes, letters en cijfers op het bord wordt dan ook veelvuldig gebruik gemaakt”, schrijft Van Wijgerden op stappenmethode.nl. Dat sluit niet bepaald aan bij de leefwereld waar kinderen op internet aan gewend zijn.

Als u, lezer van deze rubriek, schaken wilt leren, kan ik de Chess Tutors Stap 1 en 2 echter van harte aanbevelen. Het beeld is lekker rustig. U wordt niet lastig gevallen door toeters en bellen of spectaculaire special effects. Het is kortom een ideale methode voor iedereen die nog met schaken moet beginnen als de haren al grijzen. Maar meldt u dan wel meteen aan bij een schaakclub. Dan merkt u hoe leuk het spelletje is.

Natuurlijk gebruikt Dubbelschaak de Stappenmethode op de jeugdafdeling. Met uitstekend resultaat, want we volgen Van Wijgerdens aanbeveling in de docentenhandleidingen om het vooral speels te houden. Ook voor volwassenen biedt de methode veel oefenmateriaal. Opgave 311 is één van de vele dagelijkse opgaven die op Stappenmethode.nl verschijnen. Niveau stap 5: wit speelt en wint.

Opgave 310: in de partij Van Mil-Hommeles, KNSB-competitie 1986, speelde wit hier verrassend 1. Pe5xf7!! Dc7xg3 2. Pf7xd8 Dg3-h4 3. Pd8xe6+ Kg7-f6 4. Pe6xd4 Dh4xd4 5. Ta1-d1 en zwart gaf op.

Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel en omgeving vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: