donderdag 11 februari 2010

Interne(t) competitie

Een ideale schaakclub kent diverse vormen van competitie. Uiteraard worden regelmatig wedstrijden tegen andere verenigingen gespeeld: de externe competitie. Maar wat nog veel belangrijker is voor een gezond verenigingsleven is de interne competitie. Wekelijks spelen de leden partijen en partijtjes tegen elkaar. Wie verliest, beschouwt de interne competitie als een broodnodige oefening voor het echte werk: de externe. Wie wint, neemt de interne bloedserieus. Van de uitslagen wordt een keurige ranglijst van bijgehouden. Wie het meeste wint, mag zich kampioen noemen.

Bovendien heeft een zichzelf respecterende schaakclub meerdere interne competities. Dubbelschaak heeft bijvoorbeeld een competitie om het clubkampioenschap, een knockout-competitie om de Meierijcup waar ook leden van andere verenigingen aan mee kunnen doen en een zogenaamde ‘spek-en-bonencompetitie’ waarin, bijvoorbeeld ook door bezoekers, vrije partijen gespeeld worden. Hoofdprijzen: foeilelijke wisselbekers, een pot bruine bonen en een zak spekkies.

De schaakbond heeft al sinds jaar en dag te kampen met een teruglopend ledental. Dat wordt gewijd aan het computerschaak en het schaken op internet. Wie thuis immers een tegenstander vindt, al is het maar een digitale, hoeft immers niet naar de schaakclub. De bond heeft daarom besloten een internetcompetitie op te zetten. Wie meedoet, is vanzelf bondslid. En zo moet het ledental worden opgehoogd.

Volgens mij klopt er iets niet aan deze redenering. Op internet zijn al tientallen competitie gaande. Iedereen kan meedoen. Gratis of tegen een zacht prijsje. Daar heeft niemand de KNSB voor nodig. En bovendien: zelfs al zou het ledental hierdoor een beetje stijgen, de verenigingen zijn er niet mee geholpen.

Ik denk dat de KNSB veel efficiënter leden zou kunnen werven door de verenigingen te helpen in hun communicatie. Een schaakrubriek in de plaatselijke krant, regelmatige berichtgeving over de wedstrijden, een goede uitgebreide en up to date website en veel aandacht voor de jeugd doen wonderen. Kijk maar naar Dubbelschaak. Iedere dinsdagavond in Grand Café Rembrandt. Het wordt steeds drukker. Alleen met carnaval natuurlijk een weekje niet.

Opgave 307 is een elegante ‘wit speelt en wint’. Ziet u hoe?

Opgave 306 kwam uit de zwartpartij van Anish Giri tegen Nisipeanu uit het Corus-toernooi. Zwart speelde 1. … Ld7xh3! Die loper kan niet genomen worden wegens 2. … f3, want dan kan de toren niet spelen wegens 3. … Dg5+, terwijl op f3 slaan de dame kost. Wit moet dus in pionverlies berusten, maar nu een deel van het pionnenschild rond de witte koning is weggeslagen, is het natuurlijk snel uit.

Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel en omgeving vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: