donderdag 21 januari 2010

Schaaksite.nl

Sinds 10 januari is er een nieuwe schaaksite in de lucht. Dat is op zich niet zo bijzonder. Ik schat dat er in Nederland alleen al minstens duizend websites en weblogs aan de schaaksport zijn gewijd, maar deze site heeft iets bijzonders. Schaaksite.nl focust zich in de eerste plaats op Nederlands schaaknieuws. Dat is er volgens initiatiefnemer Kees Schrijvers iedere dag. Om alles in goede banen te leiden, heeft hij onder andere Zhaoqin Peng, Dimitri Reinderman en Herman Grooten voor zijn project weten te strikken. Maar de redactie gaat geen nieuws verzamelen: het is de bedoeling dat het merendeel van de berichten geplaatst wordt door de lezers. Iedereen kan zich registreren en vervolgens zijn bijdrage leveren. Het redactieteam schrijft natuurlijk zelf ook voor de site, maar functioneert vooral als filter om de kwaliteit te bewaken.

Behalve het Nederlandse nieuws vormen ook de links naar alle toptoernooien een belangrijk deel van de content. Op die manier kunnen schaakliefhebbers via Schaaksite.nl alle partijen volgen die live op internet verschijnen. Bovendien staan er allerlei columns op de site, een discussieforum geeft iedereen gelegenheid mee te praten, de schaakrubrieken uit de Nederlandse dag- en weekbladen hebben een link, maar er is ook aandacht voor schaaktechniek, jeugd, kunst. Kortom: schaaksite.nl is een zeer ambitieus project dat compleetheid en actualiteit nastreeft.

Op dit moment wordt natuurlijk vooral het Corus-toernooi gecoverd. Het is één van de belangrijkste en grootste toernooien ter wereld en het levert dagelijks volop nieuws op voor schaakliefhebbers. Ik ben benieuwd hoe de site zich na afloop van het Corus-toernooi zal ontwikkelen. Aan Kees Schrijvers zal het niet liggen. Zijn Adviesbureau Schrijvers, gespecialiseerd in sterkteberekeningen voor transportleidingen, sponsort al enkele jaren verschillende schaakactiviteiten. Schrijvers Rotterdam is sinds de sponsoring begon uitgegroeid tot een van de sterkste schaakverenigingen van Nederland. In talloze toernooien is het bureau medesponsor. Schrijvers is zelf een echte schaakliefhebber en het is beslist niet zijn eerste doel om met de website geld te verdienen. Sterker nog: het lijkt erop dat hij er al een lieve duit in heeft gestoken. Kijk zelf maar. De site ziet er prima uit.

Dinsdagmiddag volgde ik via Schaaksite.nl de partijen die in het Corus-toernooi werden gespeeld. De Brabantse jeugdschaker Benjamin Bok viel in grootmeestergroep C op met een fris aanvalspartijtje tegen de sterke Zweed Niels Grandelius. In de diagramstelling speelde hij met zwart 13. … e5-e4! 14. Lg2xe4 Pc6-d4! een prima plan om aan te tonen hoe gevaarlijk het is dat de witte koning in het midden is blijven staan. Er volgde 15. Le4-g2 Lc8xf5 16. Tb1xb7 Pd4-c2+ 17. Ke1-f1 Dd8xd2 18. Lg2-f3 en nu geeft zwart al mat in vier. Opgave 304: ziet u hoe?

Opgave 203, een driezet van de Boxtelse componist Gerard Smits, is buitengewoon moeilijk op te lossen. Wit begint met 1. Dc2xc6. Dat dreigt 2. e5+ Le4 3. Tf1 mat. Er zijn vier hoofdverdedigingen.
A: 1. … Tb6 2. Dc5 (dreigt 3. De3 mat) 2. … Dxe4 3. Df2 mat of 2. … Kxe4 3. Tg3 mat.
B: 1. … Tb8 2. Dd7 (dreigt Dg4 mat) 2. … Dxe4 3. Dh3 mat of 2. … Kxe4 3. Te2 mat.
C: 1. … Txc7 2. Dd6 (dreigt Df4 mat) 2. … Dxe4 3. Dg3 mat of 2. … Kxe4 3. Tf2 mat.
D: 1. Txa7 2. Dxb5 (dreigt De2 mat) 2. … Dxe4 3. Df1 mat of 2. … Kxe4 3. Tg4 mat.

Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

1 opmerking:

Curd Claassen zei

Hoi Huub,

Leuke site, dank voor de tip. Ondertussen heb ik na een half jaar weer een nieuw artikel op mijn blog gezet.

Gr,
Curd