Ongeveer eens per half jaar verschijnt onder de titel Matten een periodiek vol schaakverhalen. Voor dit soort uitgaven lijkt december de beste maand, maar uitgeverij New in Chess heeft voor januari gekozen; ook niet gek, want in deze periode komen een kleine tweeduizend schakers bijeen in Wijk aan Zee voor het Corus-toernooi en dat is natuurlijk een ideaal podium voor de presentatie van het blad. Inmiddels ligt Matten 7 bij de boekwinkel. Als u het voor u het koopt even wilt inzien, moet u snel zijn, want Elckerlijc bestelt er altijd maar een paar.
Het artikel dat me het meest aansprak is van de hand van Franka van der Loo, een fotografe en illustratrice waar ik nog nooit van had gehoord. Ze blijkt de enige persoon te zijn die in Laurie Langenbachs sleutelroman Geheime Liefde met de eigen naam wordt genoemd. Het boek uit 1977 gaat over Laurie Langenbachs tomeloze verliefdheid op Jan Timman, de jij-figuur uit het boek. Timman heeft bij een vrouw een boek verwekt, werd eind jaren zeventig regelmatig in schakerskringen gefluisterd. En wat voor boek! Geheime Liefde is een voortreffelijke roman die nodig eens herdrukt moet worden.
Helaas is Laurie Langenbach, die in 1984 door een dodelijke combinatie van macrobiotiek en baarmoederhalskanker kwam te overlijden, zo goed als vergeten. Franka van der Loo haalt herinneringen aan haar op, vooral aan haar relatie met Jan Timman. Franka, een vriendin van Laurie, schetst een mooi beeld van wat er echt gebeurd moet zijn. In de inhoudsopgave staat achter de titel ‘vervolg’. Waarschijnlijk wordt daarmee verwezen naar Matten 1, uit januari 2007, waarin ook een artikel over het boek stond. Maar laten we hopen dat er nóg een vervolg komt. Jan Timman heeft zich nauwelijks ooit over het boek uitgelaten. Misschien kan hij een keer zijn licht doen schijnen op deze wonderlijke episode uit de schaak- en literatuurgeschiedenis. Of anders wil Hans Böhm misschien een boekje open doen, want ook hij speelt een herkenbare rol in het boek. En laat die heren dan maar geïnterviewd worden door Franka van der Loo, want haar schrijfstijl smaakt naar meer.
Lex Jongsma geeft in Matten 7 een aantal voorbeelden van dameoffers uit zijn eigen praktijk. Vorige week lukte het me in de interne competitie van Dubbelschaak ook weer eens een keer. Zwart aan zet staat op vele manieren gewonnen, maar de vraag van opgave 305 is: hoe wint zwart het snelst.
Opgave 304 kwam uit een partij tussen de Zweed Nils Grandelius en de Brabantse jeugdspeler Benjamin Bok, gespeeld in grootmeestergroep C van het Corus-toernooi. Zwart gaf snel mat met 1. … Dd2-e1+ 2. Kf2-g2 Pc2-e3+ 3. Kg2-h2 De1-f2+ 4. Lf3-g2 Df2xg2 mat.
Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten