donderdag 24 september 2009

Anish Giri


In acht zware langdurige partijen tegen de top van Nederland heeft Anish Giri vorige week met ogenschijnlijk gemak 6 uit 8 gescoord en zo het Nederland Kampioenschap schaken gewonnen. Vijf en zeventig procent! Tegen bijna allemaal doorgewinterde professionals. Dat is ontzettend veel voor een jongetje van vijftien dat gewoon iedere dag naar 3 VWO gaat. Hij was er zelf na afloop nog al bescheiden over. Maar daar was bepaald geen reden toe.

Ik heb de partijen van Anish Giri met stomme verbazing nagespeeld. Het leek hem in geen enkele partij opzichtig mee te zitten. Integendeel: in de eerste ronde had de als nummer twee geplaatste Sipke Ernst echt mazzel dat hij nog een remise-eindspel kon bereiken. Ook kreeg Anish in het hele toernooi in geen enkele partij door opzichtige fouten van zijn tegenstanders de winst in de schoot geworpen. Hij moest er iedere partij voor knokken, maar daarbij kwam hij zelf nooit in gevaar. De grootse stijl waarop de grootmeesters Friso Nijboer en Karel van der Weide werden weggevaagd, deed door de diepzinnige positionele offers zelfs aan Kasparov denken.

Het enige dat wel meezat, was de vroegtijdige aftocht van Sergei Tiviakov na een conflict met de scheidsrechter. Tiviakov is een absolute wereldtopper. Giri scoorde in het kampioenschap beduidend meer punten dan op grond van zijn rating mocht worden verwacht, maar voor Tiviakov is zo’n score normaal. Bovendien had Giri na Tiviakov’s vertrek een wel heel gunstige kleurverdeling: vijf keer wit en drie keer zwart. Zou hij ook met Tiviakov hebben gewonnen?

We hoeven niet lang te wachten op een confrontatie. Van 16 tot en met 24 oktober wordt in Hoogeveen het Univé Schaaktoernooi gehouden. Daar zal Giri het behalve tegen Tiviakov moeten opnemen tegen Vassily Ivanchuk en Judith Polgar. Ik vraag me af of het verstandig is zo’n jonge jongen tegen zulke kanonnen te laten spelen. In de dubbelrondige vierkamp hoeft hij gezien zijn rating nauwelijks meer dan 1½ uit 6 te scoren, maar dat voelt iedere jeugdspeler natuurlijk als een afgang. Gelukkig is Giri niet bang.












De leukste zet uit het NK kwam ook op naam van Anish Giri. Frans Cuijpers had met zwart zo juist 39. … a5-a4 gespeeld. Dat was fout. Opgave 286: Ziet u waarom?












In de stelling van opgave 285 maakte Robin Swinkels het tegen Tiviakov heel simpel uit met 37. Dd6-c6! Dameruil is niet te vermijden. Daarna zijn wits lopers zo superieur aan de zwarte paarden dat wit snel promoveert. 37. … De8xc6 38. Ld5xc6 Pa8-c7 39. d4-d5 Pe6xg5 40. d5-d6 Pc7-e6 41.d6-d7 Pe6-d8 42.Lc6-d5 Pg5-e6 43.Lb4-e7 en zwart gaf op.

Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: