donderdag 6 maart 2008

Karpov en Kasparov

In de sportgeschiedenis is nooit zo’n verbeten strijd gevoerd dan die tussen Anatoli Karpov en Garry Kasparov. De heren vochten in de periode van 1984 tot 1990 maar liefst vijf grote matches om het wereldkampioenschap schaken uit over in totaal 144 partijen: totaalstand 73½ - 70½ in het voordeel van Kasparov. En ook toen legde Karpov zich nog niet bij de nederlaag neer. Door onenigheid tussen het bestuur en Kasparov ontstond er een scheuring in de wereldschaakbond. Karpov werd de officiële wereldkampioen van de FIDE, Féderation International des Echecs, door in 1993 Jan Timman in een match te verslaan en bleef dat tot 1999. Kasparov handhaafde zich tot 2000 als wereldkampioen van de PCA, de Professional Chess Association, zijn eigen afgesplitste bond.

In hun beste jaren gunden Kasparov en Karpov elkaar helemaal niets. Toen Karpov, wanhopig na een onnodig verloren partij, beweerde dat hij de grootste blunder uit de geschiedenis van het WK had gemaakt, schreef Kasparov een uitgebreid artikel om aan te tonen dat zelfs dat record zijn rivaal niet toekwam. In de meeste onderlinge partijen werd natuurlijk tot de laatste pion strijd geleverd. Alles bij elkaar moeten ze zo’n duizend uur tegenover elkaar aan het bord hebben gezeten. Jarenlang hebben ze elkaars sterkte en zwakte geanalyseerd, alsof ze met een fileermesje in elkaars hersens zaten te snijden. Waar zo’n rivaliteit heerst, kan geen vriendschap bestaan. Het schisma in de schaaksport had dan ook alles te maken met de persoonlijke haat tussen de twee grote kampioenen. Pas nadat enkele jaren geleden de rol van beide heren was uitgespeeld, is het tot een hereniging tussen de bonden gekomen.

Maandag 3 maart 2008 zond de VPRO de documentaire Kasparovs andere Rusland uit. Kasparov werd daarin een jaar lang gevolgd in zijn politieke gevecht als oppositieleider in Rusland. De documentaire maakt heel duidelijk dat Kasparov een behartenswaardige strijd voert tegen een welhaast misdadig regime. Maar het meest opmerkelijke van de film was toch wel het fragment waarop Karpov zich bij de betogers voegde toen Kasparov vijf dagen gevangen werd gezet wegens een ongeoorloofde demonstratie. Hij had niets met politiek te maken, zei Karpov. Hij kwam alleen zijn vriend een schaaktijdschrift brengen om de tijd te doden. Toen hij uit de gevangenis kwam, reageerde Kasparov opgetogen. Ook de tegenstelling met Karpov was ten goede gekeerd, vond hij. Een hartverwarmend moment waarbij menige schaakliefhebber een traantje zal hebben weggepinkt.


Opgave 211 komt uit de halve finales van het Nederlands Kampioenschap. Zwart speelt en wint.


In de Halve Finale bij de vrouwen won Anne Haast heel fraai met een dubbel offer de barragepartij tegen Yvette Nagel. Ze speelde 1. La6xb7+! Kc8xb7 2. Ta1xa7+! Kb7-c8 3. De2-a6+ en zwart gaf op.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

Geen opmerkingen: