donderdag 28 februari 2008

Haast in het NK

Sport is het allermooist als iemand via selectiewedstrijden de finale bereikt en dan nog weet te winnen ook. Vooral bij schaken is de klim omhoog erg lang en op iedere tree blijken ijzersterke rechthebbenden uit vorige jaren te balanceren, ervaren rotten die van geen wijken willen weten. Op de onderste tree zitten de beste lokale spelers die uitkomen in de districtskampioenschappen. De districtskampioenen kwalificeren zich voor de regionale kampioenschappen. De regionale kampioenen bereiken de Halve Finales, een hard knock-out toernooi waar vrijwel alleen professionals aan meedoen. En alleen de nummers één en twee gaan door naar het walhalla van de keurtroepen: het NK waar de topgrootmeesters al op de loer liggen om de vermoeide reiziger zo gauw hij boven het trapgat uitkomt, de oren te wassen.

Op 2 april begint in Hilversum het Nederlands Kampioenschap. Het kampioenschap wordt gespeeld in het Mediapark, een ideale omgeving, maar de Halve Finales die deze week werden gespeeld, zijn helemaal mooi ondergebracht: in het schitterende Stadhuis van Hilversum, het kubistische meesterwerk van Willem Marinus Dudok.

En daar gebeurde het. Anne Haast uit Dongen, die ook in de eerdere selectiewedstrijden van iedere tree de gevestigde namen achteloos naar beneden trapte, plaatste zich voor het NK. Ze is pas 14 jaar oud. Het NK is voor haar ongetwijfeld slechts een overloop waar ze snel een trap naar nog hogere etages zal vinden. Of ze nu al langs 9-voudig kampioen Internationaal Grootmeester (bij de mannen!) Zao Qin Peng zal komen, mag worden betwijfeld, maar wanneer ze nu niet wint, komt dat over een paar jaar wel. Ik sluit echter niet uit dat ze dan nog alleen om het WK speelt, of om het kampioenschap bij de heren.

Overigens doen ook Petra Schuurman uit Eindhoven en de 21-jarige Bianca Muhren uit Rosmalen, mee aan het NK. Bij de heren is de spoeling dunner. Loek van Wely uit Tilburg is favoriet. Jammer genoeg wisten Robin Swinkels (18 jaar) uit Asten en oud-Boxtelaar Herman Grooten (bijna 50!) zich net niet te plaatsen.


Opgave 210 laat Anne Haast aan het werk zien. In de barrage tegen Yvette Nagel sloeg ze met wit keihard toe. Ziet u het ook?


Opgave 209 was een studie van Popov. Wit wint met 1. Kf4-f5 (dreigt mat) Kh5-h6 2. Kf5-f6 Kh6-h7 3. Kf6-f7 Kh7-h6 4. Tg2-h2+ Kh6-g5 5. f2-f4+ enzovoorts.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

Geen opmerkingen: