donderdag 14 februari 2008

Bij de Chinees

Bij het eerste team van Dubbelschaak is het een goed gebruik na een competitiewedstrijd samen ergens te gaan eten. Na thuiswedstrijden blijven de spelers meestal in het eigen schaakcafé Rembrandt. Verre uitwedstrijden worden over het algemeen afgesloten met een bezoek aan de plaatselijke Chinees. En zo gaat dat bij vrijwel iedere schaakclub. Wanneer u op zaterdagavond in een Chinees restaurant acht rumoerige mannen aan tafel ziet zitten, hebt u gerede kans dat het een schaakteam betreft.

Over de wedstrijd viel niet veel te klagen afgelopen zaterdag in Veenendaal. Alleen de twee chauffeurs waren wat stiller dan de anderen. Aan een ronde tafel met een draaiplateau werden al gauw een aantal zeer smakelijke schotels geserveerd. Iemand probeerde een cola in te schenken, maar had z’n glas op het plateau gezet wat enige hilariteit veroorzaakte omdat z’n overbuurman het niet kon laten om hem even te plagen. Toch kwamen al gauw de wereldproblemen aan de orde.

Hillary zou beslist president worden, want Obama had dit weekend weinig kans, vond één van de aanwezigen. In Afghanistan hebben we weinig te zoeken, vond een ander. Amerika heeft zo’n grote staatsschuld en leent zo ontzagwekkend veel geld, dat het geld schaars moet worden en de rente moet stijgen, opperde een derde. Neen, vond een deskundige, geld is virtueel. Schrijf het maar op de rekening, kraaide de volgende. Virtueel geld hoef je niet eens te drukken om het uit te kunnen geven. In Amerika is alles veel duurder geworden, alleen voor Europeanen is het voordelig, de dollar is niets meer waard. Maar de Amerikanen werken hard.

Toen alle wereldproblemen opgelost waren, gaf Peter Boll een eindspelstudie op. Een bedrieglijk eenvoudig geval, dat de anderen blind zouden moeten oplossen. Het lukte van geen kanten. We zouden de stelling hier graag afdrukken, maar de studie doet mee aan een compositietoernooi en mag pas na afloop in de krant. Daarom deze keer een andere eindspelstudie van Boll.



Opgave 208: wit speelt en wint.



In de stelling van opgave 207 speelde Nikolic met zwart tegen Van Bemmel 1. … f5-f4! Er volgde 2. e3xf4 Lg7-d4+ 3. Kf2-f1 Tf8xf4!! 4. g3xf4 De7-h4 en wit kon opgeven. Een schaakje maakt niets uit en op 5. Db3-a2 volgt simpel 5. … Dh4xh2 en 6. … Dh2-g1 mat.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

Geen opmerkingen: