donderdag 13 maart 2008

NBSB-kampioenschap

In het Paasweekeinde, van 21 tot en met 24 maart, wordt het 79e Persoonlijke Kampioenschap van de NBSB gespeeld. Een klassieker als een tachtig jarig schaaktoernooi is voer voor historici. Een serie over de achtereenvolgende kampioenen zou een geweldig tijdsbeeld op kunnen leveren.

Het eerste kampioenschap, in het seizoen 1928-1929, werd gewonnen door de heer E. Mulder. Volgens de eregalerij der kampioenen op de website van de NBSB speelde Mulder bij HSV, een club die niet meer bestaat. In de veertiger jaren was er een E. Mulder enkele keren clubkampioen bij HSC, uit Helmond, maar die club functioneert al sinds 1926 onder dezelfde naam. In het seizoen 1967-1968 levert HSV weer een kampioen: schaak- en damgenie Jan Voormans uit Rosmalen, die later bij HMC Den Bosch speelde. Was HSV dan misschien hetzelfde als Hertogstad, een voorloper van HMC? Uitgesloten: Hertogstad werd opgericht in 1937 en ging in 1966 op in HMC (Hertogstad Max Euwe Combinatie).

Over Prof. Dr. F.L.H.M. Stumpers, die tussen 1933 en 1967 maar liefst 29 keer Brabants Kampioen werd, is veel meer bekend. Als hoogleraar in Nijmegen en Eindhoven en vooral als directeur van het NatLab stond hij aan de basis van ontdekkingen die een grote stempel drukken op ieders dagelijkse bestaan, onder andere het internet. De opsomming aan eredoctoraten van gerenommeerde universiteiten van Amerika tot Japan past niet op twee A-viertjes! Stumpers zelf claimde overigens 30 keer Brabants Kampioen te zijn geweest. In 1944-1945 werd het toernooi niet gespeeld. Dus had hij het zonder te spelen geprolongeerd.

Maar er staan meer grootheden in de eregalerij. Frans Kuijpers, de kampioen van 1959-1960, werd Nederlands kampioen in 1963, won een gouden medaille op de schaakolympiade van 1974 in Nice en is enkele jaren geleden gepensioneerd als algemeen directeur van Philips Medical Systems in Best. IM Frans Borm, de kampioen van 1973-1974, was een legendarische combinatiespeler; hij is helaas gaan bridgen. IM Peter Scheeren (1974-1975), die helaas ook met schaken is gestopt, wordt zelfs door Kasparov enkele keren met ontzag genoemd in zijn schaakboeken. Alle namen van de winnaars sinds 1967 staan op de Prof. Dr. F.L.H.M. Stumpers-bokaal, zoals de wisseltrofee officieel heet. Iedere rechtgeaarde Brabantse schaker moet minstens proberen er een keer op te komen. De inschrijving van het toernooi is nog open.



Opgave 212 is een co-productie van Dubbelschaker Peter Boll en Arpad Rusz: wit speelt en wint.


Opgave 211 kwam uit een barragepartij tussen in de Halve Finale van de NK tussen Eelke Wiersma en Herman Grooten. Zwart won met 1. … Tc3xh3+ 2. Kh2xh3 Pd5-f4+ 3. Kh3-h2 Dg5-h6+ en wit gaf op.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

Geen opmerkingen: