donderdag 27 maart 2008

Dirk van Dooren

Op Tweede Paasdag is Dirk van Dooren uit Geldrop kampioen van de NBSB geworden. Het toernooi over zeven ronden, dat afgelopen vrijdag begon, was zeer sterk bezet. Vooraf werden minstens een stuk of tien kanshebbers genoemd, waaronder het trio dat vorig jaar een barrage moest spelen: kampioen Marc Haast van De Stukkenjagers uit Tilburg, Paul Span van HMC Den Bosch en ikzelf. De absolute favorieten waren echter Jasper Broekmeulen en Twan Burg (allebei HMC).

Het toernooi kende een buitengewoon grillig verloop. Jasper Broekmeulen liep in de tweede ronde een nederlaag op tegen kampioen Marc Haast en moest in het vervolg van het toernooi nog drie remises afstaan en dat is teveel in zo’n kort toernooi. Maar hij won in de derde ronde wel van Twan Burg. Burg had in de tweede ronde al een remise moeten afstaan en was gedoemd tot een achtervolgingsrace, die uiteindelijk eindigde op een gedeelde tweede plaats.

Marc Haast en Paul Span hielden de race ook niet vol. Haast begon sterk, maar verloor verrassend van outsider Bram van den Berg. Het effect was verschrikkelijk. De kampioen van vorig jaar kwam niet verder dan vijftig procent. Span deed het veel beter, maar hij liep tegen ongelukkig nederlagen op tegen medefavorieten David van Kerkhof en Niels Ondersteijn. Zelf verloor ik in de tweede ronde met zwart van Dirk van Dooren, terwijl ik eveneens met zwart tegen Broekmeulen en Burg niet verder kwam dan remise. Een tweede nederlaag in de slotronde, wierp me terug naar een gedeelde 9e plaats.

Daarmee leek het vooral het toernooi te worden van Niels Ondersteijn en David van Kerkhof. Ondersteijn had in de vijfde ronde met enig geluk Dirk van Dooren verslagen. In de zesde ronde leek hij het toernooi voortijdig te beslissen. Tegen Van Kerkhof bouwde hij een superieure stelling op en won een pion. De aalgladde Van Kerkhof wist echter te ontsnappen en schwindelde zich naar winst. In de laatste ronde kwam Ondersteijn niet verder dan remise tegen Broekmeulen, terwijl Van Kerkhof van Van Dooren verloor, die daarmee plotseling alleen op de eerste plaats verscheen.


Dat had in de 6e ronde niemand zien aankomen. Van Dooren had met zwart veel te optimistisch zitten offeren tegen Van den Berg. Die speelde in de diagramstelling het sterke 1. Tg3-f3!! Na 1. … Lxf3 2. d5+ wordt wits loper wakker en dat beslist de partij. Zwarts speelde daarom maar 1. … Te7-e2. 2. Kf1 had nu gewonnen. Maar wit speelde 2. Df5-f6+ Kg6-h7 3. Tf3-h3?? Opgave 214: ziet u hoe zwart nu ineens wint? Het was de ommekeer van het toernooi.


In Timman-De Lange 1986 besliste wit de partij met 1. Dg5xg7+! Tf7xg7 2. Te7xg7+ en wit gaf op.

Onder 'reacties' (gewoon even erop klikken onder dit bericht) kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. Als u zelf geen blogger bent, kunt u 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij; volledig anonieme reacties worden verwijderd.

1 opmerking:

Anoniem zei

mooi!