donderdag 10 april 2008

Dubbelschaak-2 kampioen

Eerste team heeft alles in eigen hand

Persbericht Dubbelschaak
1 april 2008


Afgelopen zaterdag is het tweede team van Dubbelschaak gepromoveerd naar de hoogste klasse van de Noord-Brabantse Schaakbond. In een poule waar alle teams volkomen aan elkaar gewaagd waren, trok Dubbelschaak uiteindelijk aan het langste eind. In Tilburg werd de wedstrijd tegen degradatiekandidaat Stukkenjagers-4 met 4½ - 3½ gewonnen. Dat leverde nog een spannend telefoonuurtje op, want de wedstrijd van concurrent Kemppion uit Steensel was nog in volle gang. Kemppion had meer dan 4½ punt nodig, maar verloor uiteindelijk nipt van WLC. Dubbelschaak kampioen! Een mooi succes voor de club die de groei in het ledental van de afgelopen jaren nu ook in sportieve prestaties weet uit te drukken. Ook Dubbelschaak-3 en -4 mochten dit seizoen sportieve successen vieren. Beide teams werden in hun poule tweede.

In de derde klasse van de landelijke competitie won Dubbelschaak-1 ondertussen met het kleinst mogelijke verschil de uitwedstrijd tegen De Pion Groesbeek. Omdat Veldhoven verloor van DJC Stein (Zuid-Limburg) veroverde Dubbelschaak een riante uitgangspositie om in de laatste ronde het kampioenschap veilig te stellen. Stein heeft twee competitiepunten meer. Maar in de slotronde speelt Dubbelschaak tegen Stein en iedere overwinning voor Dubbelschaak is voldoende.

De match in Groesbeek verliep buitengewoon onregelmatig. Na remises op bord 1 en 2 door Guido Jansen en Peter Boll kwam Dubbelschaak op achterstand doordat zowel Michel van der Stee als Rob van Meurs uitstekende stellingen verknoeiden. Van der Stee gaf in gewonnen stelling een stuk weg. Van Meurs onderschatte de gevaren van een opportunistische aanval van zijn tegenstander.

Gelukkig stond Dubbelschaak op de overige borden zo overwegend dat risicoloos op winst gespeeld kon worden. Michiel Luijpen bracht het eerste punt binnen via een onweerstaanbare koningsaanval. Even later verzilverde Huub van Dongen zijn positionele voordeel met een fraaie doorbraak door het centrum. Martien van der Meijden werd de matchwinnaar: via de beroemde Najdorf-variant van het Siciliaans veroverde hij in de opening het loperpaar en dat bleek voldoende om de tegenstander in het eindspel op te rollen. Ad Kleiberg kon zijn dichtgeschoven stelling met ruimtevoordeel vervolgens gerust remise geven.

De laatste ronde van de KNSB-competitie wordt gespeeld op 19 april. Dubbelschaak speelt dan thuis, in Grand Café Rembrandt, tegen Stein. Dubbelschaak moet winnen om kampioen te worden. Publiek is van harte welkom; de entree is gratis.

Geen opmerkingen: