donderdag 10 april 2008

Kampioenskoorts

Het gebeurt bij iedere sport. Zodra de kansen op een overwinning stijgen, gieren de zenuwen door de keel. Tennissers die feilloos een service met 200 kilometer per uur op de lijn kunnen slaan, lukt het niet meer om de bal fatsoenlijk op te gooien. Voetballers van formaat staan ineens te schutteren in het eigen strafschopgebied. Wielrenners trekken ineens veel te vroeg de sprint aan. In de schaaksport is het niet anders. Vooral als het in een teamwedstrijd wanneer het om het kampioenschap gaat.

In klasse 3H van de KNSB-competitie heeft Dubbelschaak ineens riante uitzichten op het kampioenschap doordat afgelopen zaterdag in de wedstrijd DJC Stein-SV Veldhoven de kampioenskoorts toesloeg bij de Veldhovenaren. Veldhoven is op papier veel sterker dan Stein. Het team had nog maar één wedstrijd verloren, in de eerste ronde met 3½ - 4½ tegen Dubbelschaak, maar had naderhand alle tegenstanders met monsterscores overklast. Een overwinning had Veldhoven op een gedeelde eerste plaats gebracht, samen met Stein en Dubbelschaak, maar met zoveel bordpunten meer dat het in de slotronde tegen het veel zwakkere team van De Combinatie uit Asten nauwelijks meer mis kon gaan. Maar Veldhoven kreeg de zenuwen. De 19-jarige Dirk van Dooren, die vorige week Brabants Kampioen werd, verknoeide een gewonnen eindspel. De nog jongere Benjamin Bok, die in december nog 6e werd op het jeugdwereldkampioenschap tot 12 jaar, volgde zijn voorbeeld. Maar het waren vooral de routiniers die faalden: teamtopscoorder Albert Schenning, die toch al zeker 35 jaar competitie speelt, liet zich als een kind wegzetten en zijn leeftijdsgenoot Ferry Daamen ging in het eindspel opzichtig de mist in.

De 4½-3½ overwinning van Stein werd in het clublokaal van Dubbelschaak met gejuich begroet. Dubbelschaak staat nu tweede en heeft twee competitiepunten minder dan Stein, maar mag in de slotronde tegen de koplopers aantreden. Iedere overwinning is goed, want het aantal bordpunten is gelijk. Op basis van de KNSB-rating is een 4½-3½ overwinning van Dubbelschaak de meest waarschijnlijke score. De slotronde wordt op 19 april gespeeld en het belooft een spannend middagje te worden waarbij het team dat de zenuwen het beste in bedwang weet te houden het kampioenschap krijgt toebedeeld.


Opgave 215 komt uit de wedstrijd Pion Groesbeek-Dubbelschaak. Zwart aan zet maakte het hardhandig uit. Ziet u hoe?


Tijdens het Brabants Kampioenschap volgde hier in de partij Van den Berg-Van Dooren 1. Tg3-f3! Te7-e2 2. Df5-f6+ (Theo van de Berkmortel beweert hier in Brabants Dagblad ten onrechte dat 2. Df8+ wint. Ik zie het niet na 2. … Kg6 3. Tf6+ Kh5 4. Txh6+ Kg4 5. Dc8+ Kf4 6. Tf6+ Kg3 en zwarts activiteit garandeert hem minstens remise.) 2. … Kg7-h7 3. Tg3-h3?? (3. Kf1 wint. Bijvoorbeeld 3. … Lc4 4. Df5+ Kg7 5. d5+ Te5+ 6. Kg1 en alles is over.) 3. … Tf2-g2+ 4. Kg1-f1 en nu leidt 4. … Lc4+ direct tot mat.

Onder 'reacties' (gewoon even erop klikken onder dit bericht) kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. Als u zelf geen blogger bent, kunt u 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij; volledig anonieme reacties worden verwijderd.

Geen opmerkingen: