donderdag 10 juni 2010

Brainport Chess

Op het moment dat deze rubriek verschijnt, wordt in Eindhoven het Nederlands Kampioenschap geopend. Eindelijk is het gelukt met de schaaksport binnen te dringen bij de bollebozen van de High Tech Campus. Het belooft een geweldig kampioenschap te worden, qua rating zelfs het sterkste NK ooit.

Opmerkelijk genoeg lijkt de strijd om de eerste plaats nu al in alle hevigheid te zijn ontbrand. Toen de KNSB op 27 mei de definitieve deelnemerslijst publiceerde, was Jan Smeets met een rating van 2659 de hoogst geklasseerde deelnemer van het veld. Hij hoort niet alleen op rating tot de kanshebbers. Recent heeft hij een unieke ervaring achter de rug heeft. Samen met Erwin l’Ami (2620), die ook in het NK uitkomt, vormde hij het secondantenteam van Vassily Topalov tijdens diens WK-match tegen Vishwanathan Anand. Zoiets is een geweldige training: voor een WK-match moeten vrijwel alle actuele openingsvarianten tot in detail worden onderzocht.

Een andere favoriet is Anish Giri, de nog steeds slechts vijftienjarige titelverdediger. Giri stond met een rating van 2642 derde op de plaatsingslijst. Op 30 mei eindigde in Malmö echter de Sigeman Cup, een ijzersterk grootmeesterzeskamp. Giri won het toernooi en scoorde maar liefst 4½ uit 5, genoeg om op de ratinglijst op te klimmen naar 2665.

Maar daarmee was de strijd om de pole-position nog niet beslecht. Twee dagen later won Loek van Wely het Chicago Open, een gigantisch toernooi van negen ronden in vijf dagen. Een slopender schema is nauwelijks denkbaar, maar Van Wely scoorde 7 ½ uit 9, waarmee hij niet alleen ruim tienduizend dollar incasseerde, maar ook 12 ratingpunten, precies genoeg om ook op 2665 uit te komen.

Op Facebook reageerde Giri onmiddellijk: “Wow, I see you don't want me to become nr.1 on Dutch rating list? Obviously with such motivation it was very easy for you to win that American event, but nevertheless congratulations!” Van Wely antwoordde: “I am trying to postpone the unevitable as long as possible. Next week however, I will be rooting for you!” Het zou me niets verbazen als iedereen volgende week voor Giri staat te juichen.

De stelling van opgave 324 komt uit de partij Kacheishvili-Van Wely uit het toernooi in Chicago. Zwart aan zet maakt het hardhandig uit.

Oplossing opgave 323: in een correspondentiepartij tussen de lezers van Pionerskaja Pravda en Michaël Tal had zwart kunnen winnen door 1. … Pe2-f4+ 2. Kh5-h6 Tg8-g6+ 3. Kh6xh7 Tg6-g7+ 4. Kh7-g6 Kf7-g8! met ondekbaar mat.

Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl. Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog.

2 opmerkingen:

Coen van der Meijden zei

Volgens mij klopt de oplossing niet maar dat kan aan mij liggen.

Huub van Dongen zei

Wat zou er niet kloppen? 1. ... Pf4+ 2. Kh4 h5 met ondekbaar mat op g4. Of 2. Kf6 Tg6+ 3. Kxh7 Tg7+ 4. Kh8 Pg6 mat. Of 4. Kh6 Kg8! met ondenkbaar mat op g6.