donderdag 10 juli 2008

De Walnoot

Geïnspireerd door Pierre van Amelsvoorts Kroegenboek, dat later dit jaar zal verschijnen, beschrijf ik de komende weken in deze rubriek de etablissementen waar de Boxtelse schaakvereniging in de loop der jaren gehuisvest was. Jammer genoeg heb ik vooralsnog niets kunnen achterhalen over EBS, de Eerste Boxtelse Schaakvereniging, die al in de jaren twintig van de vorige eeuw actief was. We beginnen daarom in 1970, toen in De Walnoot een bijeenkomst werd belegd om een nieuwe schaakclub op te richten. Uw verslaggever was erbij!

De Walnoot was zo’n typische zestiger jaren wijkvoorziening. Een vierkant gebouwtje met een portaal, één wat grotere zaal met een houten vloer en klimrekken en daarachter twee verdiepingen met ieder een gang en een stuk of vier kleine vergaderzaaltjes, waarvan er eentje ingericht was als dependance van de bibliotheek. De lagere scholen, de Maria Regina voor meisjes en de Zonnehoek voor jongens, hadden er gymles. Na schooltijd werd er gejudood en geturnd, waarbij de gangen als kleedkamer werden gebruikt. Bovendien hield het Maria-Regina-kerkkoor er bonte avonden. En de zesdeklassers kregen er, jongens en meisjes zoals gebruikelijk apart, seksuele voorlichting van een daarvoor ingehuurde deskundige dame die zulke keurige woorden gebruikte dat we in eerste instantie niet wisten waar het over ging. En nu werd er dus een schaakclub opgericht.

Dat kwam mooi uit. Ik zat op de brugklas en de klassenleraar, die ik al een keer had verslagen, zat steeds te zeuren dat ik bij de schoolschaakclub moest komen. De Walnoot leek me een grotere uitdaging. En verdomd: de bijeenkomst werd vrijwel uitsluitend bezocht door rokende oudere heren die een enorme deskundigheid uitstraalden. Achteraf bleek van de meesten de leeftijd wel mee te vallen, net als de deskundigheid trouwens, maar in elk geval werd onder leiding van een vertegenwoordiger van de NBSB en de heer Van Loon van de Gemeente Boxtel al snel besloten dat er inderdaad een schaakclub zou komen. Alleen een laatste mohikaan van EBS, ik meen dat hij Clemens heette, sputterde nog even tegen dat de club dan wel in een zaal in het dorp moest spelen.

Na enig hilarisch heen en weer gepraat over De Gevulde Dame en de Manke Loper werd als naam voor De Waltoren gekozen. De club werd al gauw een succes. De Walnoot beviel uitstekend en beheerder Jan de Kok deed zijn best, verschafte tegen een redelijke prijs koffie en fris en wilde heel af en toe, bij speciale gelegenheden, zijn kleine barretje wel eens openen. Toen Bobby Fischer de schaaksport ook nog eens groot in het nieuws bracht, barstte de schaakclub binnen de kortste keren uit zijn voegen.


Opgave 229 is een bijzonder staaltje gecomponeerd door Gurgenidze. Wit aan zet maakt remise.


Na 1. Pf3-d4 Dd6-b4 besliste Jan Werle tegen Migchiel de Jong de partij met 2. Tc1xc8!! Db4xe1+ 3. Kg1-h2 e5xd4 (of 3. … Txc8 4. Pf5 en wint) 4. Tc8xd8+ Kg8-h7 5. Dg3-b8 en zwart gaf op.

U vindt een animated gif van de oplossing op www.dubbelschaak.nl. Onder 'REACTIES' (gewoon even erop klikken onder dit bericht) kunt u opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. Wie geen blogger is, kan 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij; volledig anonieme reacties worden verwijderd.

Geen opmerkingen: