maandag 16 oktober 2006

Persbericht Dubbelschaak maandag 16 oktober 2006

Dubbelschaak kraakt Oud Zuylen
Ineens is de vorm er wel!

Afgelopen zaterdag startte om 13.00 uur alle teams van Dubbelschaak hun thuiswedstrijden in Grand Café Rembrandt. Toevallig was dat ook de startlocatie van een kinderwagenrace van verklede middelbare scholieren. De tegenstanders van de Boxtelse schaakteams moeten even hebben gedacht dat er eindelijk ludiek uitgedoste supporters bij schaakwedstrijden op kwamen dagen. Ze mogen weer komen, want de eerste twee teams van Dubbelschaak leverden indrukwekkende prestaties af tegen echte toptegenstanders.

Was Dubbelschaak-1 in de eerste ronde nog lelijk onderuit gegaan tegen een outsider, tegen het topteam van Oud Zuylen was Dubbelschaak geen moment in gevaar. Peter Rijkers was de eerste die een punt kon binnenhalen toen z’n tegenstander in een vlaag van verstandsverbijstering een vol stuk weg gaf. Dubbelschaak-voorzitter Wil van Lankveld volgde niet veel later: hij drukte na een foutje van de tegenstander snel zijn koningsaanval door. Van zo’n gunstig scenario had niemand vooraf kunnen dromen. 2-0 voor, na een kleine twee en half uur spelen, is een ongekende luxe in de schaaksport!

Een uurtje later haalde Huub van Dongen een degelijke remise binnen met zwart tegen de voormalige meesterklasser Jaap van der Tuuk. De heren kenden elkaar nog uit vroeger tijden en namen opvallend weinig risico. Daarna leek de wedstrijd een onaangename wending te krijgen. Het uitvallen van een digitale klok zorgde voor enige commotie. Het leidde er gelukkig wel toe dat de tegenstander van Michel van der Stee voldoende tot rust kon komen om in te zien dat zijn stelling dermate hopeloos was dat hij net zo goed kon opgeven.

Even leek het toen nog spannend te worden, want invaller Gilion Berkelmans, die in de interne competitie van Dubbelschaak de laatste tijd de ene na de andere topper van het bord schopt, kon het niet bolwerken en verloor. Guido Jansen ging ook verliezen en Martien van der Meijden nam in het eindspel te veel risico, zodat hij ook een nul mocht noteren.

3½ - 3½. De ene partij die nog niet was beslist was uitermate spannend. Rob van Meurs had met zwart maar liefst drie pionnen geofferd om zijn tegenstander in een matnet te drijven. Zijn tegenstander, de bekende schaakpublicist Ed van Eeden die in het verleden nog eens een lezing in Boxtel heeft gehouden over zijn boek over de Polgar-zusjes, dacht de dreigingen gemakkelijk af te kunnen wimpelen. Maar Van Meurs had verder gekeken. Met een sublieme wending besliste hij de partij én de wedstrijd in Boxtels voordeel.

Dubbelschaak-2 deed intussen goede zaken door het sterke Son en Beugel met 4½ - 3½ te verslaan. Dubbelschaak-3 ging helaas met 1-7 onderuit tegen Waalwijk-2.

Uitslagen:
Dubbelschaak - Oud Zuylen 4½ - 3½
Huub van Dongen - Jaap van der Tuuk ½-½
Michel van der Stee - Wilbert Surewaard 1-0
Guido Jansen - Matthias Oomens 0-1
Martien van der Meijden - Ruud Hoogenboom 0-1
Rob van Meurs - Ed van Eden 1-0
Wil van Lankveld - Huib Olij 1-0
Gilion Berkelmans - Frans Sanijs 0-1
Peter Rijkers - Hans de Lange 1-0

Dubbelschaak-2 - Son en Breugel 4½ - 3½
Hans Heijstek - Alexander di Bucchianico 1-0
Michel van den Elzen - K. Toirkens 0-1
Geert Tiellemans - A. Smol A. 0-1
Coen Sannen - W. van Dijck 1-0
Niels Heystek - J. Krenning 1-0
Diederik Claassen - K. van Rossum ½-½
Hans de Kroon - R. van Uden 1-0
Martin van Driel - P. van Oosten 0-1

Dubbelschaak-3 - Waalwijk-2 1 - 7
Paul van der Leije - A. Kroot 0-1
Curd Claassen - J. Duquesnoy 0-1
Jon van Kuijk - Leon van Gelder 0-1
Reinder de Boer - J. Groothuis 0-1
Peter van Houtum - P. van Wijk 0-1
Jaap Gottlieb - R. van Bijnen 0-1
Theo Hoog antink - J. van Aerle 1-0
Erwin van der Ham - J. Beerens 0-1

Geen opmerkingen: