vrijdag 27 oktober 2006

Minorpromotie

Door Huub van Dongen

De Noord-Brabantse Schaakbond voert al sinds jaar en dag een uiterst voortvarend jeugdbeleid. De ongeveer tachtig aangesloten verenigingen worden door de bond met raad en daad bijgestaan om een goede jeugdafdeling op te zetten. Via workshops en cursussen krijgen de jeugdleiders volop ondersteuning en desgewenst kan via de bond een professionele kracht in huis worden gehaald om de opzet van de jeugdafdeling te evalueren. Bovendien organiseert de NBSB bijna wekelijks speciale schaaktoernooien, trainingen en competities voor kinderen in alle leeftijdscategorieën vanaf ongeveer zes jaar.

Eén van de speerpunten in het jeugdbeleid van de NBSB is het jeugdblad Minorpromotie. De titel is natuurlijk een woordspeling: het gaat niet alleen om de promotie onder kinderen; minorpromotie is ook een bekende schaakterm die aanduidt dat het soms beter is een pion niet tot dame te laten promoveren, maar tot een stuk dat lager in rang is. Minorpromotie komt eens per kwartaal uit en het bevat vooral schaakverhalen en oefenstof. Maar het laat de kinderen ook zien wat het voordeel is van het lidmaatschap van een vereniging. Mooie rijtjes met toernooiuitslagen, waar iedereen z’n eigen naam of die van z’n clubgenootjes kan terugvinden. De NBSB-ratinglijst, waarop je precies kunt zien of je vooruit bent gegaan. Het moet allemaal een stimulans zijn om mee te doen.

Uiteraard doet Dubbelschaak volop mee met het NBSB-beleid. De jeugdafdeling in Boxtel komt iedere donderdagavond vanaf 19.00 uur bijeen in het Jacob Roelandslyceum. Kinderen (vanaf 7 jaar) die belangstelling hebben kunnen vrijblijvend komen kijken. Bovendien houdt Dubbelschaak in de maand november iedere woensdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur een kennismakingsuurtje in Sporthal De Braken. Alle informatie over het jeugdschaak in Boxtel vindt u op www.dubbelschaak.nl.



In de partij Ed van Eeden-Rob van Meurs besliste zwart de stelling van opgave 143 fraai met 1. … e6-e5!! Er volgde 2. Ta7-a5 (2. dxe5 komt op hetzelfde neer) Df6-e6 3. Ta5xe5 Tg1-h1+ 4. Kh2xh1 De6xh3 5. Te2-h2 Dh3-f1 mat. Ook 2. d5 (om veld e6 te dekken) faalt. Dan volgt fraai 2. … Db6! met aanval op de toren én een matdreiging via 3. ...Th1+ en 4. .. Dg1 mat. Witte torenoffers op f7 om op eeuwig schaak te spelen halen ook al niets uit.



Opgave 144 ziet er doodsimpel uit. Wit komt eerst. Maar ziet u ook hoe wit mat in vier kan forceren?

Onder 'comment' vindt u een tip om tot de juiste oplossing te komen. U kunt er ook uw eigen commentaar invoeren. Dat kun je als blogger doen, maar ook veel simpeler als 'other' of zelfs 'anonymous' (dus anoniem). Tot 2 november kunt u bovendien via 'comment' uw oplossing van opgave 144 insturen.

3 opmerkingen:

Huub van Dongen zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Huub van Dongen zei

Mat geven is gemakkelijk genoeg, maar geforceerd in maximaal vier zetten valt niet mee. Vooral omdat zwart een verrassende verdediging heeft tegen 1. e7-e8D. Zie je dat niet? Lees dan het stukje nog maar eens na en vooral de titel!

Anoniem zei

Prachtige combinatie van die Rob van Meurs!