donderdag 12 februari 2009

Gelijkspel kost Dubbelschaak koppositie

Wedstrijd ontsierd door grove fouten

Schaken is een moeilijk spel. Meestal echter maken de spelers van het eerste team van Dubbelschaak in de competitie duidelijk dat ze er jarenlang hard op gestudeerd hebben. In de wedstrijd tegen het zwakke De Drie Torens uit Tilburg leken er bij Dubbelschaak echter een paar absolute beginnelingen aan het bord te zitten.

Al na een kleine twee uur spelen viel de eerste beslissing. De geroutineerde en meestal oerdegelijk Michel van der Stee ruïneerde zijn eigen stelling met een totaal incorrect stukoffer. Zijn tegenstander had er geen enkele moeite mee, waarna Dubbelschaak tegen een achterstand aankeek.

Rob van Meurs topscorer van de KNSB

Veel zorgen maakten de aanwezige supporters zich echter nog niet. Op bijna alle andere borden kon Dubbelschaak op voordeel bogen. En vlotte overwinningen van Rob van Meurs en Guido Jansen brachten Dubbelschaak al snel weer op voorsprong. Rob van Meurs voert met een score van 5 uit 5 de KNSB-topscorerslijst aan. Hij heeft een toernooi-prestatie-rating van maar liefst 2397; in een internationaal toernooi zijn drie puntjes meer voldoende voor een officiële meesternorm.

Met een voorsprong op het scorebord gaven Michiel Luijpen en Hans Heijstek niet veel later hun stellingen remise. Achteraf bezien hadden ze waarschijnlijk graag doorgespeeld want ze hadden beide licht voordeel. Ze konden echter niet voorzien dat Peter Boll in tijdnood mat in vier zou missen en vervolgens in remise moest berusten. Evenmin kon iemand bevroeden dat Martien van der Meijden een vrij eenvoudig eindspel met een pion meer remise zou laten lopen. En dat Huub van Dongen een totaal gewonnen stelling nog zou verliezen, was helemaal onwaarschijnlijk.

Vier blunders

Van Dongen had met zwart op het eerste bord in een koningsgambiet zijn tegenstander totaal overspeeld. Het had beide spelers allemaal behoorlijk veel tijd gekost, maar behalve op het bord had Van Dongen ook groot voordeel op de klok. Vier kolossale fouten brachten daar verandering in, waarna hij het resterende eindspel, waarschijnlijk vooral door zijn eigen onhandige spel, na zes uur spelen en honderd zetten gewonnen moest geven.

4-4 is een zeer teleurstellende uitslag tegen hekkensluiter De Drie Torens. In de 6e ronde staat het gesponsorde talententeam van D4 uit Oosterhout op het programma. Er zal heel wat beter gespeeld moeten worden om in die uitwedstrijd de kampioenskansen in stand te houden.

Overige uitslagen

Dubbelschaak-2 boekte ondertussen een even verrassende als verdiende 4½ - 3½ overwinning op Eindhoven-2. Vooral de overwinning van Franck Steenbekkers was erg overtuigend. Dubbelschaak-3 verloor met 1½ - 6½ fors van Nuenen. Dubbelschaak-4 won met 3½ - 2½ van WLC-3 uit Eindhoven. Uitgebreide wedstrijdverslagen van alle teams en de individuele uitslagen vindt u hier.

Geen opmerkingen: