zaterdag 25 juni 2011

Deze column verscheen donderdag 23 juni in Brabants Centrum. In hetzelfde weekblad stond een uitgebreid verslag van de Schaak Challenge Boxtel-Vught.

Zaterdag wordt de officiële opening verricht door staatssecretaris Fred Teeven. Maar gisteren is het totaalevenement rond het Nederlands Kampioenschap Schaken feitelijk al van start gegaan. Elders in deze krant zal beslist een verslag staan van de Schaak Challenge, de middag waarop de Boxtelse en Vughtse schaakvereniging zo veel mogelijk kinderen de spelregels van het schaken willen leren. Ik schrijf deze column vlak voor dat evenement. Mooie gelegenheid om u de verwachtingen van de organisatie te beschrijven, dan kunt u elders lezen wat er van terecht kwam.

Voor de Schaak Challenge in SintLucas hebben zich via een speciale website bijna tachtig kinderen ingeschreven (in werkelijkheid waren het er nog meer, want er waren meer aanmeldingen aan de zaal dan noshows HvD). Er zullen er wel een paar niet komen opdagen, maar er komt natuurlijk ook een flink aantal ouders en begeleiders mee. De kinderen worden verdeeld in drie groepen naar gelang ze al iets van het schaakspel kennen. Ze krijgen schaakles van professionele, van buiten ingehuurde, schaakdocenten, die hen zo snel mogelijk een onderling toernooitje laten spelen.

Na de schaakles en het toernooitje maken de kinderen kennis met internetschaak en om de middag af te sluiten kunnen ze bovendien allemaal meedoen aan een simultaan van de speciale gast Anish Giri en de presentator van de middag Hans Böhm. Helemaal aan het eind is er een prijsuitreiking en tovert Hans Böhm drie lootjes uit de hoge hoed, waar de deelnemers drie flip-camera’s mee kunnen winnen.

Grootste punt van zorg: de tijd is erg krap bemeten. Dat ligt deels aan mezelf omdat ik niet tijdig in het programma heb geschrapt en deels aan het Concept van de Schaak Challenge, dat door de KNSB in samenspraak met hoofdsponsor Slim.nl is bedacht. Les, toernooi en internetschaak via PlayChess zijn min of meer verplichte onderdelen, terwijl de speciale gasten ook in het basisprogramma zijn voorzien. Ik zal vanmiddag waarschijnlijk vooral als duvelstoejager fungeren om iedereen zich zo veel mogelijk aan de tijd te laten houden. Als dat een beetje wil lukken, voorzie ik een geweldige middag en een behoorlijke groei van het jeugdschaak in Boxtel en omgeving.

De Schaak Challenge was voor de regionale pers aanleiding om stevig uit te pakken:
Het Houtje Hoofd Helder Open, dat tegelijk met het Nederlands Kampioenschap in SintLucas wordt gehouden, heeft de IJslandse grootmeester Hedinn Steingrimsson op de deelnemerslijst staan. Hij was op zijn vijftiende al kampioen van IJsland maar toen was hij al jeugdwereldkampioen onder de veertien geweest. Nu, vijftien jaar later, is hij nog steeds de sterkste IJslandse speler, maar een doorbraak naar de absolute wereldtop heeft hij nooit kunnen maken. In opgave 378 zien we hem met zwart aan het werk. Hoe leidt hij een beslissende aanval in.

In opgave 377 steelt NK-coryfee Friso Nijboer de show. In het NK van 2007 fopte hij in bovenstaande stalling Martijn Dambacher met 1. De6-e7! Noch de dame, noch de toren op d7 kunnen worden genomen wegens mat achter de paaltjes. En er dreigt zowel mat als torenwinst. Zwart gaf op.

Geen opmerkingen: