donderdag 14 april 2011

Landgoed Huize Bergen

Door de geluidswallen langs de A2 is bijna niet meer te zien dat zich aan de oostkant van Vught een enorm parklandschap uitstrekt. Enorme loofbomen, uitgestrekte grasvelden en bosschages van rododendrons en oleanders omgeven er allerhande enorme villa’s, die in de loop van de afgelopen eeuw hun woonfunctie hebben verloren. Eén van de mooiste is nu in gebruik als conferentiehotel: het monumentale hoofdgebouw van Landgoed Huize Bergen. Het werd in 1916 gebouwd in opdracht van de familie Van Beuningen-Fentener van Vlissingen. De schitterende tuin van bijna acht hectaren werd al in de 19e eeuw aangelegd door de beroemde tuinarchitect Springer. “Van oude luister naar nieuwe pracht” kopte het lifestyle magazine The Art of Living naar aanleiding van de complete restauratie en verbouwing in 2008. En daar is niets te veel mee gezegd.

In het hotel zijn deze zomer van 25 juni tot 5 juli de deelnemers aan het Nederlands Kampioenschap schaken te gast, dat in vakcollege SintLucas in Boxtel wordt gespeeld. Beter kunnen de deelnemers het nauwelijks treffen. Het is alsof ze er terugkeren in de grandeur van lang vervlogen tijden. Ze treffen er een ambiance die nog het meest lijkt op die van de jugendstilcasino’s van Karlovy Vary en Merano waar grootheden als Lasker, Capablanca en Rubinstein bijna honderd jaar geleden hun grote successen vierden. De diverse conferentiezalen hebben romantische erkers. Kroonluchters en lambrisering, schilderijen, geornamenteerde plafonds: alles is in het werk gesteld om stijl te creëren. Maar de service, de keuken en vooral de faciliteiten zijn uiterst modern. Breedbandinternet is de norm in de fraaie hotelkamers: vooral eenpersoons kamers overigens, want het is niet voor niets een conferentiehotel.

Tegelijkertijd met het NK wordt in Boxtel een negenrondig Open Toernooi gehouden. Ook de deelnemers aan dat toernooi kunnen desgewenst van een aantrekkelijk aanbod van Conferentiehotel Huize Bergen gebruikmaken. Een weekendarrangement voor bezoekers aan het NK is gecompleteerd met een rondvaart op de Binnendieze in Den Bosch en een bezoek aan het Noord-Brabants Museum. Maar ze kunnen natuurlijk ook gewoon naar SintLucas komen om de verrichtingen van de huidige generatie schaakhelden te bekijken.

Opgave 368: wit wint.
In opgave 368 zien we NK-deelnemer Sipke Ernst aan het werk. Op het eerste gezicht is het niet duidelijk hoe wit de race van de pionnen in zijn voordeel moet beslechten. De Friese grootmeester vond met wit echter een zeer elegante oplossing. Ziet u het ook?

Opgave 367: wit wint.
Opgave 367 was een moeilijke combinatie van Erwin l’Ami tegen Luc Compagnie uit het Open Kampioenschap van Nederland in 2000. L’Ami besliste de partij met 1. Te1xe6!! Ke7xe6 (Op 1. … fxe6 2. Dg7+ raakt zwart zo ongeveer alles kwijt.) 2. Ta1-e1+ Ke6-d7 (Of 2. … Pe4 3. Lxe4 dxe4 4. Txe4 en nu 4. … Kf5 5. Ld6! En wint, of 4. … Kd7 5. Dd3+ Kc6 6. Tc4 en wint) 3. Dg3xg7 en de zwarte stelling stort in.

Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: