maandag 13 juli 2009

Job de Lange clubkampioen Dubbelschaak

Afgelopen zaterdag heeft Job de Lange de play-off om het clubkampioenschap van Dubbelschaak gewonnen. Hij versloeg Huub van Dongen met 1½ - ½. In beide partijen speelden de twee Dubbelschaak-toppers fel op winst. De eerste partij werd na wederzijdse kansen remise gegeven in een stelling waarin Van Dongen duidelijk minder stond, maar De Lange nog slechts acht seconden bedenktijd resteerden voor de rest van de partij. Van Dongen had De Lange op dat moment ‘door zijn vlag kunnen stampen’ zoals dat in schaakjargon heet wanneer nog puur op tijdsoverschrijding wordt gespeeld, maar hij wilde niet op die manier winnen.

De tweede partij werd nog spannender. Van Dongen zocht het met wit tegen de Leningrader-variant van de Hollandse Verdediging al snel in tactische complicaties. Aanvankelijk verdedigde De Lange zich uitstekend, tot hij ineens een venijnige wending over het hoofd zag. Hij moest zijn dame geven voor drie lichte stukken, die ogenschijnlijk zonder enig houvast verdwaald op het bord stonden en een gemakkelijk prooi leken te worden voor de witte dame. Het pakte echter totaal anders uit. Van Dongen miste eerste een verborgen materiaalwinst en wikkelde vervolgens af naar een eindspel waarin hij het met een toren tegen twee paarden op moest nemen. Hij meende daarin goede kansen te hebben, maar De Lange had een en ander veel beter beoordeeld. Met een serie prachtige trucs wist hij zijn paarden op de optimale velden te krijgen, waarna Van Dongen niet meer kon vermijden beslissend materiaal te verliezen. Al met al was het van beide spelers een heroïsche partij, een kampioenschap waardig.

Job de Lange en Huub van Dongen kennen elkaar al jaren. In 1985 speelde De Lange in de Meesterklasse voor Koningsclub Bergen, een door betonmagnaat Arnfried Pagel bij elkaar gekocht sterrenteam met Internationale Grootmeesters en Nederlandse toppers. Van Dongen speelde in diezelfde tijd in het eerste team van landskampioen Eindhoven. Toen Koningsclub een jaar later uiteenviel omdat de sponsor in een belastingfraudezaak werd gearresteerd, zette De Lange zijn schaakambities overboord voor een maatschappelijke carrière. Van Dongen verloor ongeveer tegelijkertijd zijn plaats in het eerste team van Eindhoven aan supertalent Loek van Wely en meldde zich aan bij de Boxtelse schaakclub.

Stom toevallig kwam Van Dongen er enkele jaren later achter dat De Lange in Liempde was gaan wonen. Twintig jaar lang heeft hij hem minstens één keer per jaar opgebeld met de vraag of Job niet bij Dubbelschaak wilde komen spelen. Drie jaar geleden had hij eindelijk beet. De Lange ging weer schaken en het was meteen afgelopen met Van Dongens hegemonie in de interne competitie. In het seizoen 2006-2007 werd De Lange meteen clubkampioen. Vorig jaar pakte Franck Steenbekkers, een andere Boxtelse schaker met een grote reputatie, de titel. Dit jaar leek Van Dongen echter weer orde op zaken te stellen. Hij won zowel het snelschaakkampioenschap als de Meierij-beker en won drie van de vier periodes in de interne competitie, waarbij hij en passant 3½ uit 4 scoorde tegen De Lange. De Dubbelschaakreglementen schrijven echter een play-offwedstrijd tijdens de feestelijke seizoensafsluiting voor tussen de nummers één en twee van de competitie. Daarin sloeg De Lange keihard toe. Hij toonde zich vooral superieur in het eindspel. Voor de spelers waren de twee lange partijen, die in totaal acht uur duurden, een lange zit. De toeschouwers vermaakten zich echter opperbest en de afsluitende barbecue ging dan ook tot in de kleine uurtjes door.

Voor het overige nieuws over de beoefening van de schaaksport in Boxtel kunt u terecht op de website van Dubbelschaak. De foto bij dit artikel is van Karin Gottlieb.

5 opmerkingen:

Jasper zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Jasper zei

De tweede partij heb ik gemist maar de eerste had in ieder geval een erg spannende ontknoping. Twee uitstekende spelers, helaas kan er maar eentje winnen...

Anoniem zei

Leuke foto Huub, wie heeft die gemaakt? Jammer dat er dat niet bijstaat...

Groetjes, Karin

Anoniem zei

En het BC gebruikte de zelfde foto zonder naamsvermelding. Schande!! Foei!! Nooit meer doen hoor!!

Huub van Dongen zei

Hoi Karin,

Heel veel excuses voor m'n omissie. Overigens heb ik bij BC wel om naamsvermelding gevraagd. Ik citeer uit mijn mailbericht: Fotobijschrift: De nieuwe Dubbelschaakkampioen Job de Lange. Foto: Karin Gottlieb. Dat maakt het overigens extra stom dat ik het zelf vergat.