donderdag 2 juli 2009

Coup Royal

In 1970 werd in De Walnoot een schaakvereniging opgericht: De Waltoren. De club begon onder een goed gesternte, want voormalig wonderkind Bobby Fischer was net aan een sensationele comeback begonnen die in 1972 tot de wereldtitel zou leiden. Nog beter verging het damvereniging BDV, die in die tijd ook in De Walnoot resideerde. Net als Fischer maakte Ton Sijbrands een onstuitbare opmars naar de wereldtop. Schaken en dammen werden wezenloos populair.

De schakers en dammers konden goed met elkaar opschieten. Ze zaten ieder in een eigen zaaltje in de oude Walnoot achter de gang die ook als kleedlokaal voor sportactiviteiten in de gymzaal annex feestruimte werd gebruikt. Het stonk er naar zweet en rubberballen. Zoiets schept een band. Soms waagde zich zelfs een paar dammers aan een potje schaak en omgekeerd, maar dan bleken er toch al gauw enorme krachtsverschillen te zijn. Vooral de schakers kregen meestal vreselijk op hun donder. Uit het niets werd ineens een schijf geofferd, nog één, hup je moet nog een paar pakken en dan kwam ineens de grote rondslag. Zo werden we keer op keer geflest. Als we dam haalden, waren we die zo kwijt. De dammers zelf sloegen met een dam achteloos al onze schijven van het bord.

Ondanks het succes van de Nederlandse dammers is de damsport helemaal ingezakt. In Boxtel bestaat niet eens een damclub meer. Ik weet niet wanneer de vereniging is opgeheven. Via Google ontdekte ik dat in het Gemeentearchief een boekje van Pierre van der Velden moet staan over de geschiedenis van de Boxtelse Damvereniging. Ik zal het voor een volgende rubriek eens raadplegen.

Wat jammer eigenlijk dat de schaak- en damvereniging nooit zijn samengegaan. In St. Oedenrode bestaat al jaren een Rooise Dam- en Schaakvereniging. Borden, klokken en speellokaal kunnen gezamenlijk worden gebruikt, net als bijvoorbeeld de website. En ook bestuurlijk zijn schaak- en damverenigingen natuurlijk precies hetzelfde. Misschien kan het nog wel. De huidige Boxtelse schaakclub Dubbelschaak hoeft alleen de naam te veranderen in Dubbelspel.



Dat schakers nog steeds niet kunnen dammen bewezen de wereldtoppers Gelfand en Shirov tijdens het King’s Tournament in Bazna, Roemenië, dat onlangs met een punt voorsprong door Ivanchuk werd gewonnen. Op het eerste gezicht lijkt wit in de stelling van opgave 277 niet verder te kunnen komen. Loopt wit met zijn koning naar h6 om h4-h5 te spelen, dan zet zwart zijn loper op d1. Omdat f7 niet meer aangevallen staat kan hij dan een tempozet met de witte loper beantwoorden met Kd7. Een ander probleem voor wit is zijn a-pion. Die moet promoveren op een wit veld. Met witte koning, zwartveldige loper en a-pion kan wit zelfs niet winnen van de koning alleen, mits die tijdig de hoek kan bereiken. Er zit echter een combinatie in de stelling die heel erg aan het damspel doet denken. De wereldtoppers Gelfand en Shirov zagen het niet. Kunt u beter dammen?



Opgave 276 van D. Joseph uit 1922 hoort tot de elegantste eindspelstudies die ik ken. Het begin is gemakkelijk: 1. b5-b6! want na 1. h4 axb5 promoveren beide partijen tegelijkertijd. 1. ... Ka7-b8! een fraaie list, want nu kan zwart wegens pat toch promoveren. Kijk maar: 2. h2-h4 a6-a5 3. h4-h5 a5-a4 4. h5-h6 a4-a3 5. h6-h7 a3-a2 6. h7-h8D a2-a1D en wit kan zwarts dame niet slaan wegens pat. Tot zo ver was de oplossing vorige week al voorgezegd. Wit kan nu op slechts één manier winnen, namelijk met 7. Dh8-g8! (en niet 7. Df8 Da3! 8. De8 Dd6+ remise of 7. De8 Dg7! remise) 7. ... Da1-a2! 8. Dg8-e8! Da2-a4 9. De8-e5+ Kb8-a8 10. De5-h8!! en nu zwarts koning op a8 staat heeft zwart geen trucjes meer. Hij wordt in enkele zetten mat gezet.

Voor alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel kunt u terecht op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: