vrijdag 28 november 2008

Kawuma Moses

De Schaakolympiade is afgelopen. Armenië heeft gewonnen voor Israel en de Verenigde Staten. Rusland werd vijfde, Nederland twaalfde, België zeventigste en de Nederlandse Antillen 112e. Bij de dames won Georgië, het enige land in de wereld waar de vrouwen minstens zo goed schaken als de mannen. Nederland werd gedeeld dertiende.

Vorige week werd in deze rubriek gesuggereerd dat oud-Boxtelaar Herman Grooten op het eerste bord van de Nederlandse Antillen kans zou maken op een gouden medaille. Dat bleek totaal misplaatst. Hij scoorde een matige 6 ½ uit 11. Maar de theorie achter het verhaal bleek wel degelijk hout te snijden. De beste score van het toernooi werd niet behaald door één van de topgrootmeesters. Die treffen iedere ronde een andere topper en dan is het moeilijk veel punten te halen. Topscoorder werd Kawuma Moses, een volkomen onbekende speler uit Uganda. Met zijn bescheiden rating van 2204 haalde hij maar liefst 9 uit 10. Uganda werd 120e.

De schaakolympiade was dit jaar een fantastisch internetevenement. Er werd gespeeld in Dresden en de organisatie was vlekkeloos. Iedere dag werden er 1072 partijen gespeeld, allemaal op elektronische schaakborden zodat de zetten rechtstreeks op internet verschenen. Bovendien was er 24 uur per dag televisieverslaggeving via internet. Al gedurende de eerste dagen van de Olympiade scoorde de site 60 miljoen downloads per dag. De totale bezoekersaantallen zijn nog niet bekend gemaakt, maar die gaan zeker de miljard overschrijden.

De schaaksport heeft hiermee aangetoond buitengewoon mediageniek te zijn. Wereldwijd wordt het spel beoefend en overal trekt het aandacht. De sponsors moeten wel bijzonder in hun nopjes zijn, want in vergelijking met andere sportevenementen zitten ze bij schaken echt voor een dubbeltje op de eerste rang. Het eerstvolgende mega-evenement is het Corustoernooi dat van 16 januari tot 1 februari in Wijk aan Zee wordt gespeeld. Een echt wereldtoptoernooi, waar ook enkele duizenden liefhebbers aan meedoen. Budget: je kan er de top ook een middag voor laten tennissen.



Opgave 249 komt uit de competitiepartij Diederik Claassen-Joep Peters uit de wedstrijd Dubbeschaak-2 – Vught. Hoe forceert wit winnend voordeel.


Opgave 248 was een trucje van Herman Grooten met zwart tegen Iganatius Njobvu, de eerste bordsxpeler van Botswana op de Schaakolympiade. Zwart won met 1. … Te7-e1+! 2. Kg1-f2 Db5xd3 3. Td1xd3 Te1xa1 4. Ld4xa1 Td8xd3.

Alle informatie over het schaken in Boxtel vindt u op de Dubbelschaak-website.

1 opmerking:

Curd Claassen zei

Hoi Huub,

Kleine correctie: Joep Peters speelt bij HSC 2.
gr,
Curd