vrijdag 28 november 2008

Degelijke overwinning Dubbelschaak

Voorzichtigheid heeft succes

Zowel het eerste als het tweede team van Dubbelschaak zijn er afgelopen zaterdag in geslaagd hun competitiewedstrijden te winnen. Voor Dubbelschaak-1 was de zege vooral van belang om de aansluiting met de top niet te verliezen. Na de krappe zege op Pion Groesbeek staat Dubbelschaak-1 gedeeld tweede; alle mogelijkheden zijn weer open. Dubbelschaak-2 had een overwinning hard nodig om niet in degradatiegevaar te komen. Tegen HSC-2 uit Helmond werd de kleinst mogelijke overwinning behaald en dat is een hele prestatie.

De wedstrijd van Dubbelschaak-1 tegen Pion Groesbeek staat bijna ieder jaar op het programma. De spelers kennen elkaar door en door. En meestal eindigt de strijd in een nipte overwinning voor Dubbelschaak. Dat was ook dit jaar weer het geval. Zonder spectaculair spel, maar vooral op degelijkheid, schoof Dubbelschaak de Groesbeekse concurrentie aan de kant.

Veel remises

De eerste resultaten werden geboekt door Michel van der Stee, Peter Boll en Martien van der Meijden, die alle drie in onoverzichtelijke stellingen remise kregen aangeboden op het moment dat duidelijk werd dat Huub van Dongen, Michiel Luijpen en Rob van Meurs groot voordeel hadden bereikt.

Rob van Meurs, die niet best uit de opening was gekomen, bleek in het middenspel veel slimmer te manoeuvreren dan zijn tegenstander. Met twee scherp berekende pionnenopstoten blies hij de witte stelling op, waarna hij Dubbelschaak op voorsprong bracht. Kort daarop maakte Guido Jansen remise en bouwde Huub van Dongen de voorsprong uit. Van Dongen had op het eerste bord met zwart in een Modern Defence een klein voordeeltje behaald dat hij behendig omzette in kwaliteitswinst. Wit had er nog een pionnetje voor, maar in het eindspel kwam hij er niet meer aan te pas. Tussenstand: 4-2. En Michiel Luijpen stond nog steeds zo goed dat zijn tegenstander in armoede maar remise aanbood, waarmee de overwinning van Dubbelschaak zekerheid werd. Jammer genoeg wist Hans Heijstek, die zich na een misrekening heroïsch had verdedigd, zich net niet meer te redden. Eindstand: 4½ - 3½.

Overige teams

Dubbelschaak-2 deed intussen goede zaken door het sterke HSC-2 te verslaan. Fraaie overwinningen van Tom van Stiphout, Gilion Berkelmans een vooral Diederik Claassen brachten Dubbelschaak op voorsprong en die werd niet meer afgestaan: 4½ - 3½ . Dubbelschaak-3 en -4 verloren, dat mocht de feestvreugde niet drukken.

Meer informatie

Voor meer informatie over de Dubbelschaak-teams en de individuele uitslagen kunt u terecht op onze pagina over de externe competitie.

Geen opmerkingen: