donderdag 20 november 2008

Een gouden medaille

Tot 25 november wordt in Dresden de Schaakolympiade gespeeld, een gigantisch schaaktoernooi voor landenteams. In het damestoernooi doen 114 viertallen mee. In de open klasse 154 (allemaal mannen en één vrouw: Judith Polgar). Nederland doet het tot nu toe erg goed en voor het damesteam zit er misschien wel een medaille in. Maar op een gouden medaille hoeven we niet te rekenen. Daarop maken de Nederlandse Antillen meer kans.

Ik kan me voorstellen dat u daar raar van opkijkt. Het zit zo. De Schaakolympiade wordt gespeeld volgens het Zwitserse systeem, een competitiesysteem waarin teams steeds tegen een land spelen dat ongeveer gelijk geklasseerd is. Behalve een landenklassement is er ook een individueel klassement per bord.

De Nederlandse Antillen hebben een zwak team. Iedere Nederlandse schaakvereniging van een beetje niveau had een sterker team kunnen opstellen. Maar de teamcaptain herinnerde zich dat hij wel eens gehoord had dat voormalig Boxtels kampioen Herman Grooten op Curaçao is geboren. Hij belde Herman of hij mee wilde doen. Natuurlijk wilde hij dat. Een gouden kans.

De Antillen, 113e geplaatst, figureren natuurlijk het hele toernooi ergens onderin de ranglijst. Hoe slechter Hermans teamgenoten spelen, hoe beter het voor hem is. Hij staat inmiddels in het individuele klassement van eerstebordspelers op een gedeelde eerste plaat met remises tegen Guatemala en Zuid-Korea en winst tegen Papua Nieuw Guinea, Jamaica en Botswana. Herman is een sterke Internationale Meester en die hebben ze lang niet overal.

Zo’n medaille voor een schaakontwikkelingsland is vaker vertoond. Zo won William Hook in 1976 zilver op bord één voor de Maagdeneilanden en in 1980 zelfs goud. William Hook doet nog steeds mee. Met zijn 83 jaar is hij de oudste deelnemer aan de Olympiade. Herman Grooten zal overigens weinig last van hem hebben. Hook zit tegenwoordig aan het tweede bord en met de jaren is zijn spel er beslist niet op vooruit gegaan.

Opgave 248 is een eenvoudige ‘zwart speelt en wint’ uit de partij tussen Ignatius Njobvu uit Botswana en Herman Grooten.


Opgave 247 uit een partij Johan van Mil-Kiss is veel lastiger. Wit wint met 1. Kd4-d5!! Als zwart de loper slaat, loopt de witte koning naar g7. Die pion is niet te dekken, waarna de witte h-pion de partij beslist. Na 1. … Kd7 komt zwart in zetdwang. Voor het hoe, moet ik u verwijzen naar de website.

Op dubbelschaak.nl vindt u alle informatie over het schaken in Boxtel en allerlei links naar actualiteiten en wetenswaardigheden over het schaakspel.

Geen opmerkingen: