maandag 10 november 2008

Johan van Mil

Zondag 9 november is Internationaal Schaakmeester Johan van Mil overleden. Johan leed al vanaf zijn jeugd aan een complex van gezondheidsproblemen. Dat hij de ongelijke strijd meer dan 49 jaar volgehouden heeft, mag een wonder heten. Hij vocht zonder te klagen, altijd vol optimisme en vrolijkheid, keihard voor zichzelf, maar zachtaardig en vriendelijk voor de mensen om hem heen.

Begin jaren tachtig brak Johan als schaker door. Met zijn leeftijdsgenoten Peter Scheeren, Frans Cuijpers, Gerard Welling, Rudy Douven en Herman Grooten vormde hij de kern van het sterrenteam van SV Eindhoven dat in 1984 landskampioen werd en in 1986 pas door CSKA Moskou gestuit kon worden in de Europacup. In dat jaar werd door de Eindhovense vriendenclub ook het tijdschrift Schaaknieuws opgericht, waarvan hij na enkele jaren eindredacteur werd. Dat bleef hij tot het laatst.

Johan speelde talloze toernooien in binnen- en buitenland, vooral in Hongarije. Daar ontmoette hij damesgrootmeester Erika Sziva, die zijn levenspartner werd. Samen zetten ze schaakverzendhuis De Beste Zet op, een internetwinkel voor schaakboeken, software en schaakmateriaal. Johan en Erika hebben twee zoons van 8 en 5 jaar oud.

Erika, vier keer Hongaars en vijf keer Nederlands dameskampioen, is een dappere vrouw. Via de website van De Beste Zet hield ze de schaakwereld de afgelopen maanden op de hoogte van de gezondheidstoestand van Johan. Na een hartoperatie in augustus werd Johan getroffen door een agressieve schimmelinfectie, waarna zijn beide benen afgezet moesten worden. Doordat ook zijn nieren niet meer functioneerden, twee transplantaties en levenslange medicatie ten spijt, had hij daarna geen kans meer. Een horrorverhaal, maar Erika wist dat ze hun vele vrienden op de hoogte moest houden. Doordat ze ook de reacties van de kinderen in het verslag betrok, werd het niet minder schrijnend, maar liet ze wel zien dat er naast veel leed ook eenvoudig geluk in het leven blijft bestaan.



Ook op het schaakbord was Johan een optimistische doorzetter. Hij had een scherpe blik en snelle ogen en dat leverde hem tot drie keer toe het Open Nederlandse snelschaakkampioenschap op. In het gewone langzame schaak bracht hij het onder andere tot een vierde plaats in het Nederlands kampioenschap van 1991. Hoe hoog zijn ster zou zijn gestegen zonder gezondheidsproblemen, is pure speculatie. Feit is, dat hij ondanks alles, bijna altijd de energie kon vinden om zijn partijen zo lang mogelijk te rekken en het tot het laatste pionnetje te blijven proberen. Opgave 247 hierboven is een typisch voorbeeld: hoe wint wit.



In de stelling van opgave 246 sloeg de 17-jarige Christov Kleijn met zwart keihard toe tegen topgrootmeester Loek van Wely. Hij speelde 1. … Tg1-g3!! Van Wely gaf meteen op. Er volgt 2. fxg3 fxg3+ 3. Kxg3 Txf3+ 4. Kh4 Txh3 5. Kg5 Lh6 mat.

Links, partijen en informatie over het schaken in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: