donderdag 6 november 2008

Dubbelschaak wint uit van Geleen

Zware wedstrijd ondanks snelle voorsprong

Het eerste team van Dubbelschaak heeft afgelopen zaterdag in Spaubeek een zware wedstrijd overleefd. Voor de gelegenheid speelde SV Geleen daar zijn thuiswedstrijd. Geleen hoort bepaald niet tot de favorieten in de poule, maar maakte het de Boxtelse keurtroepen buitengewoon moeilijk. Het was een hard en moeizaam gevecht waarin op maar liefst drie van de acht borden de beslissing pas in het zesde uur viel.

Dubbelschaak kwam in de wedstrijd snel op voorsprong doordat Geleen het eerste bord onbezet liet. Eén van hun spelers was ziek en een vervanger hadden ze niet. Een gemakkelijk punt, maar de Boxtelse eerstebordspeler Huub van Dongen had wel behoorlijk de pest in dat hij klaarblijkelijk als toeschouwer mee naar Spaubeek was gereisd. Gelukkig was de wedstrijd aantrekkelijk voor het publiek: van uitstekend niveau en spannend.

Fraaie overwinningen

Dubbelschaak bouwde de voorsprong vlak voor de eerste tijdcontrole uit. Martien van der Meijden had met wit vanuit de opening een aardige drukstelling opgebouwd. Ten koste van een verzwakking van zijn pionnenstructuur, wist hij de open d-lijn te veroveren en binnen te dringen met een toren. Een vergissing van zijn tegenstander, gaf hem vervolgens de gelegenheid de partij uit te combineren.

De partij van Rob van Meurs verliep vergelijkbaar. Alleen was het hier geen open lijn maar een centrumdoorbraak die de doorslag gaf. De witte stukken werden door van Meurs heel krachtig gevoerd. Zwart kwam er niet aan te pas. Een fantastische zege.

Direct daarop gaf Peter Boll zijn partij remise. Hij had het lang geprobeerd, maar zijn tegenstander gaf geen krimp. Mogelijk dacht een deel van het publiek dat de wedstrijd hierna wel zo ongeveer over zou zijn, maar de kenners maakten zich zorgen.

Spannende eindspelen

Guido Jansen had op het tweede bord een moeizaam eindspel over. Michel van der Stee had een zeer gecompliceerde stelling tegen veelvoudig Limburgs kampioen Jack Renet. Michiel Luijpen speelde een heel wisselvallige partij en balanceerde op de rand van de afgrond. Alleen Hans Heijstek stond duidelijk beter, maar zou hij het paardeindspel kunnen winnen?

Al snel werd duidelijk dat Michel van der Stee iets over het hoofd had gezien. Zwart won met een fraaie damemanoeuvre een stuk. Guido Jansen was inmiddels in een verloren pionneneindspel terechtgekomen. De stelling van Luijpen was nog steeds kritiek. Maar gelukkig gaf de routine van Hans Heijstek, de nestor van het Boxtel team, de doorslag. Hij pakte op heel instructieve wijze zijn tegenstander een paardeindspel af en werd zo de matchwinnaar. Dat Luijpen daarna nog remise maakte, was de slagroom op de pudding. Eindstand Geleen-Dubbelschaak 3-5.

Overige teams

Het tweede team, dat vorig jaar naar de hoogste klasse van de NBSB promoveerde, liep zaterdag is Oss tegen zijn tweede nederlaag op; OSV-Dubbelschaak-2: 5½ - 2½. Het derde team deed het in Rosmalen beter; De Kentering-2 – Dubbelschaak-3: 3½ - 4½. Dubbelschaak-4 liep in Den Bosch tegen een zware nederlaag op tegen het zesde van HMC Calder: 5-1. Wisselende resultaten kortom. De competitie is pas begonnen, maar het tweede team mag zich toch al enige zorgen gaan maken. Het zal de komende wedstrijden beslist beter moeten.

Geen opmerkingen: