donderdag 11 oktober 2007

Victor Kortsjnoj

De eerste jubileumactiviteit rond het tienjarige bestaan van Dubbelschaak ’97 vindt plaats op dinsdag 30 oktober. Het wordt meteen een enorme sensatie. Dubbelschaak is erin geslaagd niemand minder dan Victor Kortsjnoj naar Boxtel te halen voor een lezing. In de komende weken is deze rubriek volledig aan hem gewijd. Hebt u belangstelling voor zijn lezing? Zo lang er nog plaats is, kunt u zich via www.dubbelschaak.nl inschrijven.

Victor Lvovitsj Kortsjnoj is in 1931 geboren in Leningrad. Volgens eigen zeggen overleefde hij de oorlog dankzij de voedselbonnen die zijn gestorven familieleden hem nalieten. Hij moet in die jaren veel geschaakt hebben, want in 1946 werd hij jeugdkampioen van de Sovjetunie.

In 1951 behaalde Kortsjnoj de meester- en in 1956 de grootmeestertitel. Z’n resultaten waren aanvankelijk tamelijk wisselvallig, maar wie zijn partijen uit die jaren opzoekt, kan daar moeilijk verbaasd over zijn. Hij speelde vrijwel uitsluitend tegen de grote legendarische namen uit de Sovjet-geschiedenis. Kortsjnoj was erbij en hij haalde tegen vrijwel iedereen ruim een positieve score.

In de jaren zestig kwam de echte doorbraak. In 1960 won hij voor het eerst het Sovjet-kampioenschap. Hij plaatste zich ook overtuigend bij de laatste acht in de strijd om het wereldkampioenschap. Er was geen twijfel meer mogelijk. Hij was een wereldtopper. En dat is hij altijd gebleven!

Kortsjnoj speelde verreweg de meeste toernooien van alle grootmeesters uit de schaakgeschiedenis. Ongetwijfeld won hij er ook de meeste en er komen er nog steeds bij. Hij speelde tot in de jaren negentig een prominente rol in de strijd om het wereldkampioenschap dat hij een aantal keren op een haar na miste. Had hij het ooit gewonnen, dan was zijn roem ongetwijfeld tot ver boven Fischer en Karpov gestegen. Maar ook zonder wereldkampioenschap is Kortsjnoj een levende legende.


Opgave 192 komt uit een partij van Kortsjnoj uit 1967. Hij wint met een prachtige, diepe combinatie.


Daarmee vergeleken is de truc van opgave 191 heel simpel. Zwart won in de partij Grillo-Shengelia met 1. … Th1xh3+! 2. Kg3xh3 (Of 2. gh3 Dg1+ 3. Kf4 g5+ en mat.) 2. … De3-h6+ 3. Kh3-g4 Dh6-h4 mat.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon inloggen als 'anonimous' of 'other' , maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

1 opmerking:

Huub van Dongen zei

Voor opgave 192 is een goede tip wel op z'n plaats. Hebt u gezien dat Ld7 gepend staat? Wellicht is pion f7 ook wel aan zijn plaats gebonden. Want zonder die pion zou Dh5+ weleens tot een gevaarlijke aanval kunnen leiden. Nu hoeft u die twee gegevens alleen nog te combineren. Als u dan ook nog een opmerkelijk mat ontdekt en even stevig doorrekent hoe de aanval doorgaat wanneer zwart zich taai verdedigt, komt u er wel uit.