donderdag 18 oktober 2007

Dubbelschaak op kampioenskoers

Persbericht, dinsdag 9 oktober 2007

7-1 overwinning op medekoploper!

Zelden waren er in Grand Café Rembrandt zoveel schakers bij elkaar. Dubbelschaak komt dit jaar voor het eerst met vier teams uit in de competitie en afgelopen zaterdag speelden alle teams tegelijkertijd thuis. De middag werd een enorm succes, vooral ook door de enorme 7-1 overwinning die het eerste team liet bijtekenen tegen promovendus De Combinatie uit Asten. Ook het derde en vierde team wonnen. Helaas kon het tweede niet in de feestvreugde delen: door grote onregelmatigheden in de tijdnoodfase ging de wedstrijd tegen HMC-4 uit Den Bosch met 3½ - 4½ verloren.

Na een passend openingswoord en de bekendmaking van de opstellingen gaf scheidsrechter Curd Claassen opdracht de klokken in werking te stellen. Hij hoefde dit keer zelfs nauwelijks om stilte te manen, zo snel zat de concentratie erin.

Schaakwedstrijden ontwikkelen zich altijd heel langzaam en dan vooral die van het hoogste team. Na een paar uur spelen was het voor de kenners alleen duidelijk dat Huub van Dongen aan bord 1 en Peter Boll aan bord 4 enige problemen moesten oplossen met hun stelling. Beide toppers gebruikten veel bedenktijd, maar niet tevergeefs: beide partijen eindigden ongeveer tegelijkertijd in remise. Aan alle overige borden stond Dubbelschaak uitstekend.

Hoe goed de stellingen waren, bleek wel toen achtereenvolgens Michel van der Stee, Martien van der Meijden, Ad Kleijberg, Guido Jansen en Michiel Luijpen op zeer overtuigende wijze de overwinning binnenhaalden. Alleen Job de Lange moest na de eerste tijdcontrole nog even stevig doorzetten om de 7-1 eindstand af te ronden, maar ook hij slaagde met glans.

Intussen was ook bij het derde en vierde team de winst binnen. Maar bij Dubbelschaak-2 ging het op de valreep mis. In wederzijdse tijdnood werd Coen Sannen plotseling slachtoffer van een defect aan de klok. De gloednieuwe digitale plaaggeest sprong volgens omstanders ineens van 30 seconden terug naar 0,0. Maar omdat de klok daarna weer volledig normaal functioneerde, zat er voor de scheidsrechter niets anders op dan Sannen een nederlaag toe te kennen. In de commotie ging het ook op het bord ernaast mis: Niels Heijstek gaf op de veertigste zet een volle dame weg en daarmee de overwinning van zijn team.

Uitslagen:

Dubbelschaak-1 – De Combinatie 7-1
Dubbelschaak-2 – HMC-4 3½ - 4½
Dubbelschaak-3 – Son en Breugel 4½ - 3½
Dubbelschaak-4 – Veldhoven-6 3½ - 1½

Geen opmerkingen: