vrijdag 5 oktober 2007

Jubileum

Door Huub van Dongen

Het is voor een vereniging altijd erg aantrekkelijk om een jubileum te vieren. De oprichtingsdatum van schaakclubs is echter vaak erg discutabel.

VAS, het Vereenigd Amsterdamsch Schaakgenootschap, claimt opgericht te zijn in september 1822. Historisch onderzoek heeft uitgewezen dat VAS in 1879 ontstond door een fusie van twee afsplitsingen van het in 1822 opgerichte Amsterdamsch Schaakgenootschap. Die club bestond toen echter zelf ook nog en was niet bij de fusie betrokken. Ook over Messemakers 1847 uit Gouda bestaat verwarring. De club vierde in 1970 haar eeuwfeest, maar in de tachtiger jaren hebben de leden met terugwerkende kracht de oprichtingsdatum vastgesteld op 24 mei 1847. 1847 op grond van een aantekening van de 19e eeuwse Goudse topschaker Christaan Messemaker die vermeldt dat er in dat jaar een schaakclub in Gouda zou zijn opgericht. En 24 mei omdat dat z’n verjaardag was.

Opmerkelijk genoeg kan ook over de oprichtingsdatum van Dubbelschaak ’97 worden getwist. De club is in 1997 ontstaan uit een fusie van De Waltoren met De Gestelse Pion. Bij de Noord-Brabantse schaakbond staat 1 september 1970 als oprichtingsdatum vermeld, de datum waarop De Waltoren zich voor het eerst inschreef voor de competitie. De feitelijke oprichtingsvergadering van De Waltoren was eerder en ik herinner me dat toen nog even gesproken is over een doorstart van EBS, de Eerste Boxtelse Schaakvereniging die in elk geval al in de jaren dertig bestond. De Gestelse Pion speelde competitie sinds 1974.

Zo is er met een beetje goede wil altijd wel iets te vieren. Maar met het tienjarig jubileum van Dubbelschaak is iets vreemds aan de hand. Het is zeker dat er in 1997 een oprichtingsvergadering is geweest. Het nieuwe bestuur verzuimde echter de oprichtingsakte notarieel vast te leggen en de vereniging in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Toen de club dat dit jaar alsnog wilde doen, bleken zelfs de notulen van de oprichtingsvergadering zoek te zijn. Die moest dus opnieuw worden gehouden. Het tienjarig bestaan zal daardoor in het officiële jaar van oprichting worden gevierd. Misschien is het beter om er dan maar meteen een eeuwfeest van te maken.

In opgave 191 is zwart aan zet. Hij maakt er snel een feestelijk einde aan.


In opgave 190 uit een oude partij tussen Murey en Shatskes won zwart met het onwaarschijnlijk 1. … Dc6-d7!! Er dreigt niet alleen 2. … Dd3+, maar ook 2. … Lxg2+ en 3. … Dxf7+ en mat. De dame mag niet genomen worden wegens 2. Tf2 mat en paard h3 is onkwetsbaar wegens 2. … Dxh3+ en mat.

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon inloggen als 'anonimous' of 'other' , maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

Geen opmerkingen: