donderdag 11 september 2008

Even kennismaken

Wie echt goed wil leren schaken, moet natuurlijk jong beginnen. Gelukkig zijn kinderen al snel gefascineerd door de bijzondere vormgeving van ons spel en de raadselachtige loop van de stukken. Ze hoeven het maar te zien en willen het leren spelen. Het heeft dezelfde betovering als muziek. En net als bij muziek kan iedereen er plezier aan beleven, al wordt maar een enkeling echt goed.

Om kinderen kennis te laten maken met het schaakspel organiseert de jeugdafdeling van Dubbelschaak op de donderdagen 11 en 18 september inloopavonden op Brede School De Wilgenbroek. Van 18.30 tot 19.30 uur komt daar iedere week de jeugdafdeling bij elkaar. Ze krijgen er les en spelen een onderlinge competitie. Tijdens de inloopavonden zijn alle kinderen (met hun ouders) welkom om eens te komen kijken. De kennismaking is bedoeld voor basisschoolkinderen van groep 4 tot en met 8. Jonger kan bij wijze van uitzondering ook, maar het is wel handig als de kinderen al een beetje kunnen lezen en schrijven.

Uiteraard is het programma aangepast aan de bezoekers. In plaats van de schaakles houden we een schaakquiz met aangepaste vragen voor de nieuwe kinderen. En terwijl de kinderen van de schaakclub hun competitie spelen, geven de begeleiders de bezoekers al wat uitleg over het spel.

Aan de inloopavonden zijn geen kosten verbonden. Het lidmaatschap van de club kost voor kinderen € 40 per jaar. Daarbij is alles inbegrepen, ook een werkboek en het spelmateriaal op de club. Als de kinderen het spel echt leuk vinden, is het natuurlijk wel fijn als ze thuis ook een schaakspel hebben. Daar zijn verschillende voordelige adressen voor.

Laatste nieuws: Dubbelschaak heeft een weblog voor de jeugd geopend om de kinderen regelmatig over allerlei schaakactiviteiten te informeren.



Op de jeugdafdeling maken kinderen al snel kennis met pionneneindspelen. In opgave 238 is het thema de ‘regel van het vierkant’. Stapt de koning in het vierkant van de pion, dan houdt hij, als er verder geen obstakels zijn, de pion tegen. Na de slechte zet 1. a5-a6 stapt de zwarte koning op c6 in het vierkant a6-c6-c8-a8 en stopt de vrijpion. Wit kan zwarts vrijpion niet zo eenvoudig tegenhouden, want die mag op de beginzet immers nog twee vakjes vooruit. Hoe kan wit in de diagramstelling toch remise maken?



In de stelling van opgave 237 won Fischer met wit snel met de strategische zet 1. Td1-a1! om met a2-a4 een tweede front te openen. De hele partij, met uitgebreid commentaar, kunt u hier naspelen. Om zetten te doen hoeft u alleen op de pijltjes onder het schaakbord te klikken.

Alle informatie over het schaken in Boxtel vindt u op de Dubbelschaak-website. Onder 'reacties' kunt u uw commentaar en oplossing van de opgave van de week kwijt.

Geen opmerkingen: