donderdag 25 september 2008

Dame Blanche

Meestal krijg je een schaaltje of een sorbetglas met een paar bolletjes vanille-ijs, slagroom, wat garnering en een koffiemelkkannetje gesmolten chocolade. Soms is de chocoladesaus er al over uitgeschonken. De garnering varieert: fruit, geroosterde amandelsnippers, geraspte chocola. Maar het oorspronkelijke gerecht van Auguste Escoffier, genoemd naar de opera La Dame Blanche van de Franse componist François Boieldieu, met amandelijs, witte perziken, witte aalbessen en een opgespoten rand van witte citroensorbet (en natuurlijk zonder chocola, want de dame is wit) heb ik nog nooit ergens gehad.

Na een wedstrijd in de schaakcompetitie is het goed gebruik bij bijna alle schaakclubs om met het hele team ergens te gaan eten. Meestal vrij eenvoudig, bij een Chinees, een Italiaan, een Steakhouse of een eetcafé. Dan wordt het gezellig. Er wordt stevig gedronken. De spelers geven hoog op van hun mooie partij of klagen erbarmelijk over de gemiste kansen en dan komt het gesprek op allerlei buitengewone onderwerpen van literatuur tot aandelenkoersen en politiek.

Zaterdag begint de competitie weer. De wedstrijden zijn om een uur of zeven afgelopen. Dus als u rond acht uur ergens in Nederland een groepje van acht luidruchtige mannen in een dubieus etablissement ziet zitten brassen, dan is het redelijk om te veronderstellen dat het om een schaakteam gaat. Soms zijn er ook een paar vrouwen bij en dan gaat het er vaak iets rustiger aan toe. Als ze geen schaakspel bij zich hebben, moet u om zekerheid te krijgen even op het dessert wachten. Ze nemen bijna allemaal een dame blanche, een witte dame. Dan weet u het wel.

Dubbelschaak speelt zaterdag thuis, om 13.00 uur in Grand Café Rembrandt. Publiek is van harte welkom, als het maar stil is. Na afloop van de wedstrijd wordt het lawaaierig genoeg. De toegang is gratis.



Vorige week werd de Nederlandse schaakgrootmeester Jan Werle in Liverpool Europees kampioen. Hij scoorde in een zeer sterk veld maar liefst 8 uit 10. Een wereldprestatie. Opgave 240 is een fragment uit dat toernooi. Wit aan zet besliste in Thal Abergel-Michael White de partij op fraaie wijze. Hoe?



In opgave 239 won Ghazgalyev met zwart simpel door 1. … Tc2-d2! 2. Td1xd2 Pf3xd2 en omdat er ineens mat dreigt op f1, verliest wit minstens een stuk. De opgave is afkomstig van stappenmethode.nl, de website van Cor van Wijgerden die de methode ontwikkelde waarmee in Nederland de meeste jeugdspelers worden getraind. Met succes. De nieuwe Europees kampioen Jan Werle is ook stap voor stap groot geworden.

Alle informatie over het schaken in Boxtel vindt u op de Dubbelschaak-website. Onder 'reacties' kunt u uw commentaar kwijt en de oplossing van de opgave van de week.

Geen opmerkingen: