donderdag 21 februari 2008

Snelschaak

Schaken is een denksport en denken kost tijd. Bij iedere zet moeten de plannen opnieuw worden bijgesteld, strategieën worden aangepast en concrete zettenreeksen worden uitgerekend. Een normale partij duurt zo al gauw vier uur. Maar de schaakklok maakt het mogelijk de bedenktijd drastisch te limiteren. Bij snelschaak of blitz is de bedenktijd vijf of tien minuten per persoon per partij. Zo kan in een paar uur een compleet toernooi worden afgewerkt. Maar er ontstaat ook een totaal ander spel.

Parate kennis van openingssystemen en een soepele eindspeltechniek zijn van groot belang. Snel kleine trucs doorzien is een must. Grote strategieën zijn mooi, maar raken ondergeschikt aan een goede ooghandcoördinatie. Bluf, moed, snelheid en vooral alertheid strijden om het grootste belang. Af en toe vliegen de stukken in het rond. Harde klappen op de klok verstoren de stilte. Uithoudingsvermogen speelt ineens een belangrijke rol: na een paar potjes zijn sommige mensen helemaal leeg. Andere lijken onvermoeibaar en vluggeren uren door, bij voorkeur met een glas bier erbij. Soms lopen de emoties hoog op, vooral als de bedenktijd slinkt, en in de haast stukken worden omgegooid, of wanneer iemand met een paar seconden meer z’n tegenstander door de vlag wil jagen.

Dinsdag hield Dubbelschaak de eerste van twee snelschaakavonden om het clubkampioenschap. Zoals zo vaak won de handigste speler. Op Koninginnedag organiseert Dubbelschaak in Rembrandt een groot toernooi waar u het zelf kunt proberen: het Snelschaaktoernooi om de Gulden Hoekpion, een wisseltrofee die in een ver verleden door Dr. Hoek ter beschikking is gesteld aan de toenmalig EBS, de Eerste Boxtelse Schaakvereniging. Met een beetje geluk treft u daar zelfs een paar grootmeesters aan het bord, want de vorige keer kwamen er van heinde en verre Oost-Europese beroepsspelers op de prijzenpot af.


Opgave 209 is een simpele wit speelt en wint die wel een snelschaakpotje had kunnen voorkomen.


Opgave 208 is een eindspelstudie van Dubbelschaker Peter Boll. Wit wint met 1. c7-c8D!! Txc8 2. Lg4xc8 Lb7-a8 3. Ke4-f5!! Lxd5 4. Lc8-e6+! Ld5xe6 5. Lf5-e4 Le6-h3 6. Kf3-g2 en zwart is uitgespeeld. Niet goed is 1. Lg4-c8 Lb7-a8 2. Ke4-f5 c5-c4! 3. Lc8-d7 e7-e6+! ( en vooral niet 3. ... Tc5 4. c8D Txc8 5. Lxc8 Lxd5 6. Le6+! met overgang naar de hoofdvariant) 4. Ld7xe6+ Kf7-g7 5. Le6-d7 Tc6-c5 6. Kf5-e6 (of 6. Kf4 c3! remise en vooral niet 6. ... Lxd5 7. Lc6! en wit wint) 6. ... La8xd5 7. Ke6xd6 Tc5xc7 8. Kd6xc7 c4-c3 remise).

Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Als u zelf geen blogger bent, kunt u gewoon 'anoniem' inloggen, maar zet er dan wel even je naam bij anders komt je reactie niet op het web.

Geen opmerkingen: