Schaakles
Door Huub van Dongen
Iedereen heeft de standaardargumenten wel eens gehoord. Schaken zou de mentale fitheid bevorderen, het ruimtelijk inzicht, de intellectuele eigenwaarde en noem maar op. Toch is er nog een veel belangrijkere reden waarom ieder kind op zijn minst kennis zou moeten maken met het schaakspel. Het is gewoon verschrikkelijk leuk.
In de Middeleeuwen had de mensheid het goed begrepen. Wie zich wilde ontwikkelen, moest de zeven vrije kunsten bestuderen. Dat waren in wezen de taal- en rekenvakken. Maar wie het al goed had, de adel, kon zich beperken tot de zeven probitates: zwemmen, paardrijden, boogschieten, vechten, jagen, zingen, het snarenspel en schaken. Geen wonder dat onze kinderen, nu het allemaal prinsjes en prinsesjes zijn geworden, na school een volle agenda met sport en muziekles hebben. Jammer genoeg wordt het schaken vaak vergeten. Als tussenvorm tussen kunst, sport en spel hoort het toch echt bij de vaardigheden die de ware beschaving tonen. Om het maar eens flink overdreven te stellen: het is een vorm van verwaarlozing kinderen de studie van het schaakspel te onthouden.
Kent u nog verwaarloosde kinderen? Wilt u ze dan a.u.b. wijzen op de schaaklessen die Dubbelschaak verzorgt? Iedere donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur komt de jeugdschaakclub van Dubbelschaak bij elkaar in Brede School De Wilgenbroek.
Bovendien start Dubbelschaak binnenkort een nieuwe kennismakingscursus voor kinderen die met schaken willen beginnen. Ook op De Wilgenbroek, tijdens de buitenschoolse opvang op dinsdagmiddag van 15.30 tot 16.30 uur. Kinderen uit de groepen 3 t/m 8 kunnen zich opgeven bij Ghislaine de Brouwer (of 06 484 795 61). Meer informatie over de cursus vindt u op http://www.dubbelschaak.nl/.
Opgave 187 komt uit Stap 4 van de Stappenmethode die Dubbelschaak bij de schaaklessen gebruikt. De kinderen zijn dan al zo ver gevorderd dat pappa en mamma al lang geen enkele kans meer maken. Neemt u de uitdaging aan? Wit speelt en wint.
Opgave 186 is het eerste Babson-probleem van Jarosj. Wit geeft mat in vier, beginnend met 1. Th8xh4. Er dreigt nu snel mat met bijvoorbeeld 2. Dxc2 en 3. Pd1. Zwart moet de dame nemen en dat kan op vier manieren. A: 1. … c2xb1D 2. a7xb8D (dreigt 3. Dd6 mat) 2. … Dxb2 (of 2. … De4 3. Dxf4 Dxf4 4. Txf4 mat) 3. Db3 Dxa1 4. Tf4 mat. B: 1. … c2xb1T 2. a7xb8T Txb2 3. Tb3 (was wit naar dame gepromoveerd, dan was het nu pat!) 3. … Kxc4 4. Txf4 mat. C: 1. … c2xb1L 2. a7xb8L Le4 3. Lf4 (als Lf4 een dame was, stond zwart weer pat!) 3. … Lxh1 4. Le3 mat. D: 1. … c2xb1P 2. a7xb8P Pxd2 3. Pc6+ Kxc4 4. Tc1 mat.
Jarosj heeft nog meer Babson’s weten te maken (waaronder een paar nóg mooiere) en heeft inmiddels ook navolgers. U vindt ze natuurlijk bij Tim Krabbé.
Onder 'comments' kunt opmerkingen kwijt en natuurlijk de oplossing van de opgave van de week. U vindt er ook een tip. Gewoon inloggen als 'anonimous' of 'other' als u tenminste zelf geen blogger bent.
donderdag 6 september 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
1 opmerking:
Tip van de week: in de Stappenmethode heet zoiets dubbele aanval dame veld + hout.
Een reactie posten