woensdag 15 juni 2011

Zhaoqin Peng

Bijna in alle sporten zijn er afzonderlijke heren- en dameskampioenschappen. Dat ligt voor de hand: er zijn nog al wat lichamelijke verschillen. Maar dat het onderscheid ook bij de denksporten een rol speelt, is op zijn minst merkwaardig.

Zowel in ons land als internationaal worden in de schaaksport ‘algemene’ kampioenschappen gehouden, die open staan voor iedereen, en dameskampioenschappen. Bij de algemene kampioenschappen maken vrouwen vrijwel nooit enige kans. De enige vrouw die zich kan meten met de internationale schaaktop is Judith Polgar, het voormalige Hongaarse wonderkind. Verder lukt het niemand. Zelfs de 12-voudige Nederlandse dameskampioene Zhaoqin Peng, Internationaal Grootmeester (bij de mannen!), moest in 1999 ervaren dat een Algemeen Kampioenschap andere koffie is: ze kreeg een wildcard en scoorde 3½ uit 11.

Bij het dameskampioenschap dat van 25 juni t/m 5 juli tegelijkertijd met het NK Algemeen in SintLucas wordt gespeeld, is Zhaoqin Peng huizenhoog favoriet. Misschien kunnen Arlette van Weersel of Anne Haast haar enige moeilijkheden bezorgen, maar we mogen verwachten dat Peng, net zoals in de vorige twaalf edities die ze won, zo goed als onkwetsbaar is. Meestal wint ze met minstens twee punten voorsprong. Haar openingsrepertoire is erg degelijk. Ze weet precies om welke plannen het in het middenspel gaat. En ze is geduldig genoeg om iedere voordeeltje zo veilig mogelijk naar een gewonnen eindspel te loodsen. Peng, in 1968 geboren in Guangzhou, hoort ook bij het internationale vrouwenschaak tot de wereldtop. Zowel bij Europese als wereldkampioenschappen is ze verschillende keren zeer hoog geëindigd.

Waarom vrouwen niet in het NK Algemeen meekunnen? Grootmeester Hein Donner placht daar in een ver verleden allerlei fraaie en minder fraaie theorieën over te bezigen, variërend van “omdat ze te slim zijn om zich met zulke spelletje bezig te houden”, tot “omdat ze geen intuïtie hebben”. Dat eerste zou wel eens een belangrijke factor kunnen zijn: er zijn veel minder vrouwen die schaken. Maar ik denk ook dat het spelen van toernooien ‘voor meisjes onder elkaar’ beslist geen positieve invloed heeft.

Opgave 376: wit wint.
Opgave 376 toont Zhaoqin Peng aan zet tijdens de Schaakolympiade van 2002. Zwart heeft een kleinigheidje over het hoofd gezien. Ziet u hoe wit wint?

Opgave 375: zwart wint.
Hans Böhm, de presentator van de Schaak Challenge die op 22 juni in SintLucas wordt gehouden, verraste tijdens het IBM-toernooi van 1975 vriend en vijand door de ene grootmeester na de andere van het bord te schuiven. In de stelling van opgave 375 speelde hij tegen de Tsjechische grootmeester Jan Smejkal 1. … Lf4-d2! De loper kan niet genomen worden omdat de toren op e7 hangt. Maar na 2. Lb4-d6 volgde 2. … b5-b4 en zwart moest een stuk geven om uit het matnet te komen.
Deze rubriek verschijnt wekelijks op donderdag in Brabants Centrum. Op Schaaksite.nl wordt elke donderdag een link geplaatst naar het nieuwste stukje op dit blog. Alle informatie over de beoefening van de schaaksport in Boxtel vindt u op dubbelschaak.nl.

Geen opmerkingen: