donderdag 14 april 2011

Dubbelschaak haalt monsterscore

UVS met 7-1 naar huis
Nu de kansen op een kampioenschap en promotie zijn verkeken, blijkt het eerste team van Dubbelschaak plotseling weer een stevig potje te kunnen schaken. Tegen het op papier sterkere UVS uit Nijmegen kwam de Boxtelse ploeg zaterdag met een zeer overtuigende 7-1 overwinning op de proppen. De spelers van UVS waren zo onder de indruk dat ze in hun verslag op hun website beweren de hele middag op het terras aan De Waal te hebben gezeten, terwijl de wedstrijd door goedgelijkende stand-ins werd gespeeld.

UVS is een team met drie zeer sterke Nederlandse subtoppers, Anton van Rijn, Fide-Meester Joost Retera en Pim Haselagers. Ze werden in Boxtel alle drie zeer hardhandig opgebracht door respectievelijk Huub van Dongen, Martien van der Meijden en Peter Boll. Maar ook de overige UVS-ers hadden duidelijk hun dag niet. De 7-1 eindstand was nauwelijks geflatteerd, want in de twee remisepartijen lagen de winstkansen ook bijna de gehele partij aan Boxtelse kant.

Martien van der Meijden was als eerste klaar. In een zeer accuraat gespeelde partij zadelde hij op het tweede bord zijn gerenommeerde tegenstander al in het vroege middenspel met vervelende problemen op. Gestaag verbeterde hij zijn stelling en toen Retera ook nog een gemene wending over het hoofd zag, moest hij grof materiaal geven om niet meteen te hoeven capituleren. Huub van Dongen bracht het tweede punt binnen. Op bord één was hij met zwart in het Dame-Indisch in het voordeel gekomen toen Van Rijn zijn dame buitenspel zette. Van Dongen reageerde onmiddellijk met een scherpe centrumactie. Wellicht had wit het tij nog kunnen keren, maar zoals hij het speelde, was de partij snel voorbij. Peter Boll had in een zijvariantje van het Grünfeld-Indisch een nieuwtje gespeeld. Zijn tegenstander reageerde met een zeer opportunistische aanval die veel materiaal kostte, maar bij lange niet genoegd initiatief opleverde. Boll sloeg de aanval rustig af en bracht de stand op 3-0.

Op dat moment zag het er aan alle borden uitstekend uit, alleen Rob van Meurs stond zeer slecht. Helaas misten Wil van Lankveld op bord drie en Guido Jansen op vier hun kansen en moesten in remise berusten. Michel van der Stee op bord zeven en Michiel Luijpen op acht haalden de winst wel binnen. Zes bordpunten leek daarmee het maximaal haalbare, maar wie beter op het resterende bord lette, kon daarin al de contouren ontdekken van het wonder dat zich ging voltrekken. Rob van Meurs was slecht uit de opening gekomen en had in het middenspel twee pionnen moeten geven. Dat had hij echter bijzonder handig gedaan, want de stelling met alleen zware stukken en ongelijke lopers bleek plotseling vol tegenkansen te zitten. Zijn tegenstander zag geen enkele manier om zijn spel verder te ontplooien en werkte zich langzamerhand steeds verder in de nesten. Rob maakte daar handig gebruik van een scoorde alsnog het volle punt.

Dubbelschaak-2 en -3
Intussen deden Dubbelschaak-2 en -3 ook goede zaken. Dubbelschaak-2 won dankzij overwinningen van Niels Heijstek, Michel van der Elzen en Martin van Driel met 5-3 van De Combinatie-2 uit Asten. Niels Heijstek kwam daarmee op een score van 6½ uit 7 en is daarmee zowel topscorer van de eerste klasse van de Noord-Brabantse Schaakbond, als van alle Dubbelschaakteams. Dubbelschaak-3 hield door knappe overwinningen van Geert Tiellemans, Jaap Gottlieb en Henk Noordman kampioen WLC-3 uit Eindhoven op 4-4. Voor het tweede en derde team is daarmee het schaakseizoen ten einde. Het eerste wacht in mei nog een verre uitwedstrijd tegen Brunssum, dat alleen bij winst degradatie nog kan ontlopen. Dubbelschaak heeft aan een kleine overwinning genoeg om de tweede plaats veilig te stellen.

Geen opmerkingen: