zaterdag 15 januari 2011

Remise in Roermond

Dubbelschaak verder achterop

De uitwedstrijd in Roermond was door Dubbelschaak vooraf ingeschat als een zware match. Om niet verder achterop te raken bij koploper Voerendaal moest er gewonnen worden, maar RSC ’t Pionneke, zoals de Roermondse schaakclub officieel heet, heeft een sterk team met geweldige topborden en een gemiddelde rating die nauwelijks van de Dubbelschakers afwijkt. Het werd dan ook een buitengewoon spannende wedstrijd, waar van alles gebeurde en waarin beide teams achteraf met de 4-4 eindstand hun handen dicht mochten knijpen.

Het was dit keer Michel van der Stee die de score mocht openen. Al in het vroege middenspel trakteerde hij de Roermondse clubkampioen op bord vijf op een onvervalste magneetcombinatie. Vlak voordat de zwarte koning op g4 mat gezet zou worden, gaf zijn tegenstander op: een belangrijke overwinning, want op de overige borden was er vooralsnog weinig aan de hand.

Korte tijd later eindigde de derby Guido Jansen-Ger Janssen op bord één in remise. Jansen had met wit niets weten te bereiken en er stond al enige tijd een gelijkwaardig eindspel op het bord. De tweede remise kwam op bord twee tot stand. Kandidaatmeester Joost Heltzel had met wit in een scherpe Spaanse Opening een pion veroverd op Huub van Dongen, maar het kleinood bekwam hem slecht. Van Dongen had in het loperpaar en een groot overwicht op de witte velden ruimschoots voldoende compensatie. Of het voldoende was om er concreet voordeel uit te halen, mag overigens worden betwijfeld. Toen wit remise aanbood, was de vrede dan ook gauw getekend.

Spannende verwikkelingen

Toen Wil van Lankveld met wit op bord zeven verloor, was de stand weer gelijk, maar op de vier resterende borden steeg de spanning ten top. De Dubbelschakers leken op ieder bord een tikkeltje minder te staan, maar het waren wel stuk voor stuk stellingen waarin nog absoluut niets duidelijk was en waarin iedereen kon winnen. De eerste beslissing viel aan bord acht, waar Hans Heijstek de partij remise gaf toen er na een afwikkeling vrijwel niets meer op het bord overbleef. Intussen waren op bord zes de bordjes duidelijk verhangen. Rob van Meurs, die aanvankelijk steeds wat minder had gestaan, plaatste een verwoestende centrumdoorbraak, waarna wit vreselijk werd opgerold. Eventjes zag het er uitstekend uit voor Dubbelschaak: op bord drie had Martien van der Meijden zich keurig verdedigd nadat hij aanvankelijk wat in de verdrukking was gekomen. Hij had een afwikkeling naar een remise-eindspel klaarstaan en iedereen had het halfje al geteld toen hij plotseling zijn dame weggaf. Verschrikkelijk: 3½ - 3½. En toen moest de ijzingwekkende ontknoping nog komen.

Ongelofelijke ontknoping

Utama-Boll na de 40e zet van zwart
De verschrikkelijke apotheose speelde zich af op bord vier. Ook daar had Roermond een kandidaatmeester opgesteld, de sterke Ivan Utama. Weliswaar zat hij tegen de enige Boxtelse grootmeester Peter Boll, maar die verdiende zijn titel in het correspondentieschaak en dat is duidelijk een andere discipline. De heren bleken aan elkaar gewaagd, maar beide spelers waren in de laatste zetten voor de veertigste zet in nijpende tijdnood gekomen. Ze waren de controle volledig kwijt en stormden beiden in grote haast met hun pionnen richting promotieveld. Het was een grote loterij, tot uiteindelijk de veertigste zet was gehaald. Wit kon weer vrijelijk ademhalen en verzonk in gepeins. De toegestroomde medespelers trokken zich al gauw weer terug. Wit kon weliswaar niet doorlopen naar dame, zoals hij aanvankelijk moet hebben gedacht, maar er zat een toevalligheidje in de stelling: hij kon mat forceren. Utema bleef echter denken en zuchten: het was duidelijk dat hij de oplossing totaal over het hoofd zag. Na een klein half uurtje bood Peter Boll toen maar remise aan. En dat werd geaccepteerd. Einduitslag 4-4, maar het had net zo goed andersom kunnen zijn.

Overige teams

Omdat Geleen verrassend van Brunssum verloor, blijft Dubbelschaak tweede. De achterstand op Voerendaal, dat Eindhoven-2 aftroefde, is echter opgelopen tot drie punten. Men mag er vanuit gaan dat dat met nog vier wedstrijden te gaan veel te veel is.

Dubbelschaak-2 en -3 brachten het er zaterdag nog slechter van af. Het tweede verloor volkomen onnodig met 5-3 van Checkmate uit Weert. Alleen Niels Heijstek won. Het derde ging, ondanks overwinningen van Joop van Dun en Henk Noordman, met 5-3 ten onder tegen De Kentering-2 uit Rosmalen.

Geen opmerkingen: